1515
Annons

Carnegie och Nordea köper Ratosaktier i placing

Riskkapitalbolaget Ratos har genomfört försäljning av motsvarande 1,37 procent av aktierna i bolaget till Carnegie Fonder och Nordea Fonder. Priset i affären motsvarade en rabatt på drygt 4 procent jämfört med måndagens stängningskurs.

Innehåll från WihlborgsAnnons

Wihlborgs inför pris på koldioxidutsläpp

Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).
Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).

Flera svenska företagsjättar har infört ett internt pris på koldioxidutsläpp. Nu hoppar Wihlborgs på tåget. ”Det känns roligt att vi kan driva utvecklingen i vår bransch”, säger miljö- och klimatchefen Staffan Fredlund.

Nu inför fastighetsbolaget Wihlborgs ett internpris på koldioxidutsläpp. Priset sätts till 1000 kronor per ton och kommer inledningsvis att testas vid investeringsbeslut kring renoveringar och hyresgästanpassningar. 

– Det här är en nyckel för att omsätta klimatpåverkan till ett finansiellt värde som vi kan använda i kostnadskalkylen. Tanken är att det interna priset ska underlätta för oss att fatta kloka och relevanta beslut, och premiera leverantörer som erbjuder det klimatbästa alternativet när vi genomför upphandlingar, säger Staffan Fredlund, miljö- och klimatchef på Wihlborgs. 

Verktyg för att nå halveringsmål

Genom införandet av internpriset på koldioxid lägger bolaget i en högre växel för att minska utsläppen som sker i samband med byggprojekt, det som räknas som indirekt klimatpåverkan i värdekedjan. 

För att pressa ner klimatpåverkan ytterligare sätter Wihlborgs även upp ett så kallat målgränsvärde vid nybyggnation av kontorsfastigheter. Gränsvärdet ligger på 270 kilo koldioxidekvivalenter per kvadratmeter.

Nyfiken på Wihlborgs klimatarbete? Ta reda på mer här. 

– Vi har liksom branschen i stort haft svårt att mäta och målsätta klimatpåverkan vid byggnation och renoveringar, alltså den del av vår verksamhet som har störst klimatpåverkan, säger Arvid Liepe, ekonomi- och finanschef på Wihlborgs, och fortsätter:

– Internprissättningen och målgränsvärdet hjälper oss att angripa detta. Förhoppningen är att satsningarna ska göra stor skillnad för de totala utsläppen och bidra till att vi uppnår vårt halveringsmål för 2030.

Tar steget – innan det blir ett hygienkrav

Arvid Liepe och Staffan Fredlund hoppas att verktygen kommer att användas brett i organisationen och i både små och stora projekt.

– Vi kommer att testa detta och utvärdera om det styr oss på rätt sätt. Genom att ta steget nu hinner vi också med en lärandeprocess kring intern prissättning innan den här typen av åtgärder blir ett hygienkrav på marknaden. Det känns roligt att vi kan visa ledarskap och driva utvecklingen i vår bransch, säger Staffan Fredlund. 

Om Wihlborgs
Wihlborgs är ett börsnoterat fastighetsbolag som erbjuder kommersiella lokaler till företag och organisationer i Öresundsregionen. Wihlborgs Fastigheter finns i Malmö, Lund, Helsingborg och Köpenhamn. Bolaget är marknadsledande i de tre svenska städerna. 

Läs mer om Wihlborgs fastighetsutveckling

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wihlborgs och ej en artikel av Dagens industri

Wall Street ser ut att gå mot sur öppning

De ledande amerikanska börserna väntas sjunka i fredagens öppningshandel. Sentimentet präglades av en ökad oro för att fortsatta aggressiva räntehöjningar krävs för att tämja inflationen, vilket fick USA-räntorna att stiga på nytt.

Oljepriset var under press och bitcoin tappade rejält.

Klockan 14.45 hade terminen för Dow Jones industriindex gått ned 0,7 procent och terminen för S&P 500 noterades 0,9 procent lägre. Nasdaq 100-terminen hade samtidigt backat 1,1 procent. 

Tioårsräntan handlades 8 punkter upp till 2,96 procent. Fed-chefen i Minneapolis, Neel Kashkari, sade på torsdagen att Fed måste få ned den ”mycket mycket” höga inflationen så snart som möjligt, även om det kan utlösa en recession, rapporterade Reuters.

Marknaden blickar nu mot nästa vecka och den årliga centralbankskonferensen i Jackson Hole, där Fed-chefen Jerome Powell är en av talarna, för ytterligare signaler.

I den amerikanska förhandeln med enskilda aktier föll ”meme”-aktien Bed Bath & Beyond ytterligare 37 procent, efter att ha tappat närmare 20 procent under torsdagen. Investeraren Ryan Cohen bekräftade sent på torsdagen att han sålt hela sitt innehav, om 9,5 miljoner aktier, i bolaget.

Amerikanska Deere, som bland annat konkurrerar med Volvo Anläggningsmaskiner (VCE), sjönk 4,4 procent efter sin rapport där Deere bland annat sänkte sin resultatprognos för helåret.

Applied Materials handlades upp 0,4 procent, efter att halvledarbolaget på torsdagskvällen lagt fram en kvartalsrapport innehållande vinst och intäkter som slagit analytikernas förväntningar.

GM stärktes 1,7 procent efter att biltillverkaren meddelat att kvartalsutdelningen återinförs, över två år efter att GM stoppat utdelningarna, och att aktieåterköpsprogrammet återupptas samt utökas till 5 miljarder dollar från tidigare 3,3 miljarder dollar.

Bitcoin sjönk under 22.000 dollar, den lägsta nivån på över tre veckor, vilket fick flera kryptovalutarelaterade aktier att falla. Coinbase var ned 9,1 procent och Microstrategy backade 8,4 procent.

Sportskokedjan Foot Locker, som kommit med ett starkt kvartalsresultat och aviserat ett vd-byte, rusade 24 procent.

På torsdagen avslutade USA-börserna på något högre nivåer efter att ha inlett dagen på negativ mark. Dow Jones och S&P 500 steg 0,1 procent samtidigt som Nasdaq var upp 0,2 procent.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera