ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Carnegie: ”Besvärande kostnadsutveckling” för DNB

Den norska storbanken DNB:s kostnadsutveckling i det andra kvartalet var besvärande. Det framhåller Carnegie för TDN Finans.

Kvartalets totala kostnader om 5,9 miljarder norska kronor var drygt 200 miljoner över förväntan. Morgan Stanley noterar att investeringar i regelefterlevnad och IT samt en provision för en norsk rättstvist om 200 miljoner kronor påverkade kostnaderna i kvartalet.

Att de totala intäkterna överskred förväntan med 300 miljoner medförde ett resultat före skatt i linje med Infront Datas snittestimat om 7,7 miljarder norska kronor. 

Bland intäktsraderna var det volatila tradingnettot liksom provisionsnettot högre än förväntat medan räntenettot var marginellt lägre än förväntat.

Tradingnettot om 1,4 miljarder i kvartalet, förväntat 1,0, hjälptes av ett positivt resultat om 0,7 miljarder på basswappar, påpekar Credit Suisse som kallar detta flaggat men inte inkorporerat i snittestimatet. Credit Suisse tycker samtidigt inte att kostnaderna stack ut nämnvärt mot förväntat om hänsyn tas till provisionen för rättstvisten.

KBW väljer däremot i en snabbkommentar att fokusera på de högre kostnaderna än förväntat samt kapitalrelationen. Även om kärnprimärkapitalrelationen ökade 10 baspunkter till 16,5 procent medför förslag om extra kapitalkrav ytterligare 30 baspunkter ett behov av ytterligare kapital.

"Återköpen kan bli tuffare att exekvera i närtid", resonerar KBW som samtidigt påpekar att de slutgiltiga beskeden från norska myndigheter kan innebära förändringar mot det förslag som nu ligger.

DNB har ett godkännande från årsstämman om återköp av upp till 3,5 procent av aktierna samt myndighetsgodkännande att återköpa upp till 2 procent av aktierna.

Banken påpekade också att den höjning av utlåningsräntor som skedde i början av maj, efter Norges Banks räntehöjning till 1,00 procent i mars, kommer att ha full effekt i det tredje kvartalet. I det tredje kvartalet kommer dessutom ytterligare höjda låneräntor från juli och augusti, till följd av Norges Banks höjning av räntan till 1,25 procent i juni, att ha en positiv effekt på räntenettot, enligt banken.

DNB-aktien hade backat nära 3 procent på Oslobörsen på torsdagsförmiddagen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer