ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Carl Icahn till attack mot oljebolagets jätteaffär

  • Foto: Mark Lennihan/AP, Pablo Martinez Monsivais/AP

Aktivistinvesteraren Carl Icahn går än en gång till attack mot oljebolaget Occidentals förvärv av Anadarko Petroleum i ett brev till Occidentals ägare. Det rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

Carl Icahn pekar särskilt ut Occidentals vd Vicki Hollub och ordföranden Eugene Batchelder som ansvariga för vad han kallar för en ”extremt riskfylld” transaktion.

”Jag tror att Hollub och Batchelder vet vad som är bra för dem och deras personliga agenda men att de inte bryr sig särskilt mycket om vad som är bra för aktieägarna”, skriver han i ett brev till Occidentals aktieägare enligt Bloomberg.

Carl Icahn sitter själv på ett innehav värt 1,7 miljarder dollar i Occidental och har tidigare kritiserat affären. Förra veckan lade han fram ett förslag om att byta ut fyra personer i Occidentals ledning mot sina egna kandidater och har uppmanat övriga aktieägare att stödja förslaget vid en extrastämma.

Han har också lämnat in en stämningsansökan mot Occidental med syftet att säkra platser i styrelsen och tvinga fram en strategisk översyn som bland annat skulle inkludera att utvärdera en försäljning av bolaget.

Vd Vicki Hollub slog dock ifrån sig kritiken i ett separat brev till ägarna på måndagen.

”Vi tror att hans nomineringar till styrelsen skulle hindra vår förmåga att framgångsrikt integrera Anadarkos värdefulla tillgångar”, skriver hon enligt Bloomberg.

Anadarkos ägare kommer att rösta om affären i början av augusti. Occidental har dock lyckats undvika en omröstning bland sina ägare genom att teckna ett finansieringsavtal med investeraren Warren Buffets Berkshire Hathaway.

Just överenskommelsen med Warren Buffet är en av frågorna Carl Icahn varit mest kritik till. Aktivistinvesteraren hävdar att Occidentals ledning drabbades av panik och kastade sig över chansen att överträffa Chevrons tidigare bud på Anadarko för att undvika att själva bli föremål för uppköp.

”Buffets avtal var som att sno godis från ett barn och otroligt nog tackade hon honom offentligt för det”, skriver Carl Icahn enligt Bloomberg.

Occidentals förvärv av Anadarko för 38 miljarder dollar är en av de största affärerna i oljesektorn på flera år. Occidental väntar sig fortfarande att affären blir klar under de kommande månaderna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer