ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Miljardären: HP:s styrelse har bara sina egna inkomster för ögonen

  • Foto: Peter Foley

Aktivistinvesteraren och mångmiljardären Carl Icahn har stort eget intresse av att en fusion mellan skrivarbolagen Xerox och HP blir av. Att HP:s styrelse vägrar att ens gå med på en due diligence-process är ofattbart, anser han och anklagar HP:s ledning för att se till privatekonomiska intressen.

Xerox uppköpsbud omfattar 33 miljarder dollar, motsvarande 22 dollar per aktie, men HP:s styrelse har ställt sig kallsinnig och vill inte gå med på den genomlysningsprocess som skulle kunna bereda marken för ett samgående av företagen. I ett öppet brev skriver Carl Icahn, som äger 10,85 procent av Xerox och 4,24 procent av HP, att det är en obegriplig inställning, särskilt i ljuset av att man enligt honom skulle kunna spara upp mot 2 miljarder dollar årligen i synergier.

”Otroligt nog har HP:s styrelse och ledning offentligt erkänt att de inser potentialen i en konsolidering men vägrar oresonligt att gå med på en due diligence. Jag börjar tro att det här är en förseningstaktik som syftar till att bevara de lukrativa positioner som vd:n och styrelsen sitter på och som de är rädda för att förlora”, skriver investerarnestorn.

Carl Icahn menar att även om resonemanget kan låta cyniskt så poängterar han att hans företag Icahn Industries under åren tjänar miljarder dollar på att ”stå upp mot” bolagsledningar och styrelser som vägrat att agera av rädsla för att det skulle hota deras stora inkomster.

”Jag vägrar tro att styrelsens motsträvighet drivs av någon verklig övertygelse om förträffligheten i sin åtgärdsplan, som marknaden, aktieägarna och analytikernas tagit med en axelryckning och som närmast är att jämföra med att möblera om däcksstolarna på Titanic.”

”Det är absurt att HP:s styrelse och ledning, med sin historia av underpresterande och misstag, hävdar att man fått nu en uppenbarelse och att de förväntar sig att aktieägarna ska lita på dem.”

Enligt Carl Icahn är aktivistinvesterarens ambition att samarbeta i samförstånd med de bolag han går in i, men att han då och då stött på de som inte vill agera med aktieägarnas bästa för ögonen.

”Genom åren har jag sett många uppenbara fall (no-brainers) där man kan bygga stora värden och jag har arbetat hårt för att genomföra dessa, men jag kan utan överdrift säga att hopslagningen av HP och Xerox är ett av de mest uppenbara jag har stött på under min karriär.”

Han avslutar sitt öppna brev med att uppmana HP:s aktieägare att agera för att få HP:s ledning att agera.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer