ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Cannabisbolaget måste fylla på kassan

  • Foto: Johan Nilsson/TT
  • Foto: Johan Nilsson/TT

Det kanadensiska cannabisbolaget Aurora faller cirka 9 procent efter en rapport som ökar oron för att vinsterna dröjer.

Nu befaras att bolaget tvingas stärka kassan.

Aurora Cannabis femfaldigade under räkenskapsårets fjärde kvartal sin försäljning i spåren av den kanadensiska legaliseringen av marijuana.

Men i spåren av legaliseringen faller marknadspriset och aktieägarna förefaller få vänta allt längre på vinster. Tidigare i år uppgav ledningen att bolaget var på väg att mot slutet av året visa ett positivt rörelseresultat före avskrivningar. I augusti föreföll bolaget backa och i onsdagens rapport står bara att lönsamheten ska fortsätta förbättras.

”Vi gav den guidningen för att vi antog att det skulle öppnas fler butiker. Och om så hade varit fallet hade vi inte haft några problem att nå den milstolpen”, säger ordförande Michael Singer till Reuters.

Siktet är nu inställt på lönsamhet under räkenskapsåret 2020.

Under en telefonkonferens på torsdagen hävdade finanschefen Glen Ibbott att rörelseresultatet skulle bli positivt i det korta perspektivet.

Volymerna ökade och kostnaden per publicerat gram föll visserligen, vilket lyfte lönsamheten. Men en bruttomarginal på 58 procent var en bra bit under förväntningarna.

Som Di tidigare skrivit blir allt fler analytiker tveksamma till vinstpotentialen i branschen.

På marknaden stiger nu oron för att Aurora kommer att behöva fylla på kassan. Analysfirman Stifel Nicolaus tror att behöver gå med mössan i handen för att kunna finansiera sin ”aggressiva tillväxtagenda”, skriver Dow Jones.

Aurora redovisade en nettoförlust på 2,26 miljoner kanadensiska dollar, motsvarande 16,7 miljoner kronor, på en nettoomsättning på 98,94 kanadensiska dollar, motsvarande 724,5 miljoner kronor, under det fjärde kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår. Den justerade rörelseförlusten uppgick till 11,7 miljoner kanadensiska dollar, motsvarande 856 miljoner kronor.

Enligt Factsets estimat hade analytikerna förväntar sig en nettoomsättning på 108 miljoner kanadensiska dollar, motsvarande 791 miljoner kronor. Under samma kvartal i fjol låg nettoomsättningen på 19,1 miljoner dollar, motsvarande 139 miljoner kronor, och en nettointäkt på 79,9 miljoner dollar, motsvarande 585,2 miljoner kronor. 

De kanadensiska cannabisbolagen har haft stora problem med odling och distribution sedan legaliseringen i oktober 2018. Bland annat måste alla försändelser ha ett skattefrimärke som enbart säljs av en återförsäljare.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer