ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Flera tunga fackförbund lämnar las-förhandlingarna – ”Lööfs nyliberala drömmar”

  • Byggnads ordförande Johan Lindholm. Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT

De så kallade las-förhandlingarna mellan LO, PTK och Svenskt Näringsliv är på väg att krackelera. På tisdagen lämnade ytterligare fem fackförbund, bland annat tungviktarna Kommunal och Byggnads, förhandlingarna.

Sedan i våras förhandlar de båda arbetstagarorganisationerna LO och tjänstemannasidans motsvarighet PTK, med Svenskt Näringsliv om frågor som rör anställningsskydd och omanställning. Men efter tisdagens besked att flera LO-förbund hoppar av samtalen är framtiden för förhandlingarna oviss.

”När politiken tvingar fram förhandlingar får vi ett resultat som är anpassat till Annie Lööfs nyliberala drömmar men som missar byggbranschens verklighet. Förhandlingsresultatet innebär en urholkning av vår anställningstrygghet som vi inte kan acceptera”, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm i ett pressmeddelande, som också gör det klart att LO inte längre har fackförbundets mandat att förhandla i frågan.

Förutom Byggnads hoppar även det största LO-förbundet Kommunal, Seko, Fastighets och Målarna av samtalen, enligt Ekot. Sedan tidigare har även Pappers dragit sig ur förhandlingarna.

Enligt Ekot, som har tagit del av en avsiktsförklaring, är anledningen till avhoppen att begreppet ”saklig grund” för uppsägning, som styr att bara uppsägningar av personliga skäl och arbetsbrist är tillåtna, kan tas bort.

För LO är det nu osäkert om organisationen ens lyckas gå vidare med förhandlingarna med Svenskt Näringsliv.

”Det är sådant vi måste diskutera i styrelsen. Dels kan PTK gå vidare eller så kan den stora majoriteten av dem som har avtal med Svenskt Näringsliv gå vidare tillsammans med PTK och det är något vi får diskutera. Det blir nästa fråga”, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson till Ekot.

Svenskt Näringslivs chefsförhandlare Mattias Dahl uppger i en kommentar till TT att de fem avhoppen är beklagliga.

”Samtidigt blir det märkligt att hoppa av innan det finns något konkret förhandlingsresultat att ta ställning till. Så långt har parterna inte kommit ännu. Omfattningarna av förhandlingarna kan heller knappast komma som en överraskning. De har varit kända sedan allra första början”, säger han till TT.

Samtalen mellan LO, PTK och Svenskt Näringsliv inleddes efter att regeringen, Centerpartiet och Liberalerna kommit överens om att utreda arbetsrätten. Områden som berörs är bland annat utökade undantag från turordningsreglerna i las samt förslag för mindre företag som innebär lägre kostnader vid uppsägning.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer