ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Bundesbank ser fortsatt svaghet i industrin som orosmoln för Tysklands tillväxt

En måttlig återhämtning i början av året är inte tillräckligt för att kompensera för att den tyska ekonomin tappat fart. Det skriver centralbanken Bundesbank i en månadsuppdatering där industrin pekas ut som syndabocken.

Under början av året stärktes bland annat den tyska privatkonsumtionen av nya finanspolitiska förändringar som trädde i kraft vid årsskiftet samtidigt som byggindustrin stöttades av gynnsamma väderförhållanden i februari.

Trots det konstaterar Bundesbank att den underliggande trenden i den tyska ekonomin är dämpad och centralbanken pekar på utvecklingen inom industrin som syndabocken. 

”Orderingången har bokstavligt talat kollapsat och humöret hos företagen har försämrats betydligt enligt Ifo-institutet”, skriver Bundesbank.

Industriproduktionen i februari beskrivs som ”trög” och Bundesbank noterar att inbromsningen synts sedan årsskiftet trots att siffrorna reviderats upp för både januari och februari. Bland annat pekar centralbanken på utvecklingen i den tyska fordonsindustrin som uppvisat en säsongsjusterad nedgång under hela vinterkvartalet.

”Överlag sjönk produktionen av kapitalvaror, insatsvaror och konsumentvaror relativt stabilt i januari och februrai jämfört med föregående kvartal”, skriver Bundesbank.

Den dystra månadsrapporten publiceras bara dagar efter att centralbankschefen Jens Weidmann medgett att IMF:s prognos om en tysk tillväxt på 0,8 procent är rimlig och pekat hotet om biltullar från USA och oro kring brexit som två stora hot mot den tyska ekonomin.

I slutet av förra veckan rapporterade den tyska tidningen Spiegel att regeringen kommer att halvera tillväxtprognosen för 2019 till endast 0,5 procent. Därefter spår regeringen en tiolväxt på 1,5 procent 2020, delvis drivet av kalendereffekter då flera helgdagar faller på faktiska helger enligt tidningens uppgifter. Officiella, uppdaterade prognoser väntas på onsdagen.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies