ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

EU-förslaget: 1.000 miljarder ska stävja kinesisk konkurrens

  • Ursula von der Leyen Foto: Jean-Francois Badias

Tjänstemän inom EU-kommissionen arbetar med ett förslag om en investeringsfond på 100 miljarder euro, motsvarande knappt 1.072 miljarder kronor, för att stötta europeiska bolag i strategiskt viktiga sektorer. Det rapporterar Financial Times.

I ett internt dokument som den brittiska tidningen tagit del av beskrivs hur bland annat amerikanska bolag som Google och Alphabet och kinesiska aktörer som Alibaba och Tencent kan hota europeiska bolag, inte minst inom teknik och digitalisering. Svaret ska alltså vara en investeringsfond i stil med bland annat Norges oljefond. Fonden går under arbetsnamnet European Future Fund i dokumentet.

En talesperson för EU-kommissionen uppger för Financial Times att det bara rör sig om ett utkast och att förslaget inte formellt är en del av den tillträdande kommissionens formella åtgärdsprogram.

Dokumentet ska ha presenterats för EU-kommissionens tillträdande ordförande Ursula von der Leyen som tidigare utlovat satsningar på bland annat innovation och en uppdatering av den europeiska industripolitiken.

Tanken är att investeringsfonden ska köpa andelar i europeiska bolags om är verksamma i strategiskt viktiga sektorer. Både Tyskland och Frankrike har tidigare förordat större satsningar för att stötta europeiska bolag, framför allt från kinesisk konkurrens.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer