ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Brexit

Brittiskt brexitförslag räcker inte – EU väntar på mer

  • EU-kommissionens chefsförhandlare Michel Barnier. Foto: Michael Gruber

Storbritanniens skriftliga förslag i brexitsamtalen räcker fortfarande inte. 

Förslagen för att ersätta nödlösningen om den irländska gränsen (backstop) måste vara genomförbara och juridiskt operationella.

Det skrev EU-kommissionen i ett uttalande på fredagen efter mötet mellan kommissionens chefsförhandlare Michel Barnier och den brittiske brexitministern Stephen Barclay.

De brittiska förslagen var alltför vaga.

"Dessa samtal rörde den första samlingens koncept, principer och idéer som Storbritannien har lagt fram i samtalen", löd uttalandet.

"Det är avgörande att det finns en fullt genomförbar och juridiskt operationell lösning i utträdesavtalet. Vi fortsätter att vara öppna att undersöka sådana förslag som uppfyller alla mål för nödlösningen", fortsatte uttalandet.

Michel Barnier och Stephen Barclay enades om att de tekniska samtalen på expertnivå ska fortsätta.

Tidigare på fredagen avfärdade Irlands utrikesminister Simon Coveney tanken på att lösa frågan om gränsen mellan Irland och Nordirland efter det brittiska utträdet, under övergångsperioden fram till december 2020.

"Man vill ersätta garantier om gränsen med ett löfte att, på något sätt, man kommer att göra sitt bästa att lösa det i framtiden, men vi vet inte hur ännu. Det låter inte som en bra lösning i mina öron", skrev han på Twitter. 

EU-kommissionen har också påpekat att övergångsperioden är en del av utträdesavtalet. Det blir ingen övergångsperiod utan utträdesavtalet. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies