ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Brittiska pundet faller på signaler om räntesänkning och svaga data

  • Foto: Jason Alden

Om den brittiska ekonomin inte visar tecken att återhämta sig kommer Gertjan Vlieghe att rösta för en räntesänkning, uppger den brittisk-belgiske ekonomen som sitter i Bank of Englands räntekommitté. Uppgifterna sätter i kombination med svaga makrodata på måndagen press på pundet som faller mot både dollar och euro. 

Preliminär statistik på måndagsförmiddagen visar att Storbritanniens BNP sjönk med 0,3 procent i november jämfört med föregående månad, att jämföra med konsensusprognosens som pekade på oförändrad nivå. Samtidigt rapporteras från det nationella statistikkontoret att produktionen i industrin sjönk med 1,2 procent i november, sekventiellt, och 1,6 procent i årstakt. Även där var prognosen att industriproduktionen skulle vara oförändrad jämfört med månaden före.

Siffrorna sätter ytterligare press på pundet som redan tidigare på dagen fallit mot dollar och euro sedan den räntesättande medlemmen i Bank of England Gertjan Vlieghe signalerat att han kommer att rösta för en räntesänkning vid nästa möte, om inte ekonomin visar tecken på återhämtning sedan valet i slutet på förra året.

Uttalandet kommer i kölvattnet av ett liknande uttalande från Silvana Tenreyro i fredags, och från BOE-chefen Mark Carney som berättat att det finns sådan en debatt i den penningpolitiska kommittén.

Marknaden räknar nu med en 45-procentig chans att räntan sänks i januari, upp från 25 procent i slutet på förra veckan.

”Utvecklingen borde medföra nedåtpress på pundet kommande veckor. Den brittiska räntemarknaden har underskattat risken för en BOE-sänkning och kommer fortsätta behöva anpassa sig”, skriver Lee Hardman, valutastrateg på MUFG i London i ett marknadsbrev, rapporterar Bloomberg.

Vid 10.40-tiden är pundet ner med 0,6 procent till 1.298 mot dollarn och med 0,6 procent till 1.167 mot euron. Mot den japanska yenen tappar pundet 0,3 procent och mot den svenska kronan 0,5 procent till 12.344.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer