ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Brexit

Parlamentet röstar ja till att skjuta på brexit

  • Foto: Mikael Björk

Brexitdramat fortsätter.

Det brittiska parlamentet röstade på torsdagen med stor majoritet för regeringens förslag om att förlänga brexit, och lika skarpt nej till en andra folkomröstning.

Hela 412 ledamöter röstade för Theresa Mays förslag att begära förlängning till den 30 juni av artikel 50 i EU-fördraget som reglerar utträdet. Bara 202 röstade emot.

Men det finns en hake. Förslaget är knutet till att parlamentet senast nästa onsdag, den 20 mars, godkänner utträdesavtalet. Dagen efter kan det i så fall godkännas av EU-toppmötet.

Vid det första försöket i januari föll utträdesavtalet med 432 emot och bara 202 för - en historiskt stor förlust för en brittisk premiärminister. I tisdags krympte förlusten till  391-242. Men Theresa May måste ändå på några dagar övertyga 75 brexitörer att det är hennes avtal som gäller om det ska bli en brexit.

”Om EU medger en tidsgräns för den nordirländska reservlösningen skulle det sannolikt räcka för att ge avtalet stöd i det brittiska parlamentet”, säger Henrik von Sydow, omvärldsanalytiker på Carnegie Private Banking. 

Finns det inget avtal den 21 mars är det troligt att EU-toppmötet ”begär en klar anledning för en förlängning, inte minst för att avgöra dess längd”, skriver regeringen i det förslag som antogs på torsdagen.

Dessutom skulle en förlängning bortom den 30 juni innebära att Storbritannien måste vara med i EU-valet i slutet av maj. Den 2 juli ska det nyvalda EU-parlamentet för första gången sammanträda och konstitueras. 

”Blir det en längre förlängning, till årsskiftet eller upp till ett år, rycker förslag som en andra folkomröstning eller extra val i Storbritannien närmare”, säger Henrik von Sydow.

Tidigare på torsdagen sa parlamentet nej till en ny folkomröstning. Hela 334 ledamöter sa nej medan många från Labour valde att avstå från att rösta för att inte stöta sig med sina brexitväljare.

Bara 85 ledamöter, främst från oppositionspartiet Labour och skotska nationalistpartiet SNP, röstade för.

Förslaget kom från ledamoten Sarah Wollaston. Hon hoppade för en knapp månad sedan av från Tories för att bilda en oberoende grupp med åtta EU-vänner från Labour.

Strax därefter vann regeringen med en mycket mager majoritet, 314 mot 312, över ett tillägg om ”indikativ röstning” om de olika förslagen i underhuset nästa vecka. Det skulle ha gett parlamentet större makt över brexitprocessen.

Parlamentet röstade också med knapp majoritet, 314 mot 311, ned ett tillägg till detta tillägg som skulle ha begränsat förlängningen till slutet av juni.

Talmannen John Bercow tog däremot inte upp några tillägg som han inte trodde skulle ha någon chans.

Bland dem fanns ett förslag från omkring 100 ledamöter om att helt utesluta en folkomröstning, ungefär som det tillägg om att utesluta ett avtalslöst EU-utträde som vann över Theresa Mays förslag på onsdagen. Ett annat var att helt dra tillbaka artikel 50.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies