ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Brexitoron fortsätter att sänka pundet

  • Foto: Matt Dunham

Det brittiska pundet handlas ned kraftigt mot den amerikanska dollarn på torsdagskvällen. Oron stiger efter att ett utkast från EU indikerar att det brittiska parlamentet måste godkänna brexitavtalet för att utträdet ska kunna skjutas upp.

Vid klockan 19.20 svensk tid på torsdagen har den brittiska valutan handlats ned närmare 1,1 procent till 1,3050 dollar per pund. Pundet handlas därmed på samma nivåer som efter att Theresa Mays brexitavtal röstades ned för andra gången i det brittiska parlamentet i mitten av mars.

Mot euron har pundet tappat 46 punkter till nivån 1,1497 efter att som mest ha handlats ned till 1,1463 euro per pund. Ett pund kostar nu 11,9934 kronor, en försvagning med 38 punkter.

Pundtappet kommer efter att ett utkast till EU:s gemensamma uttalande om brexit cirkulerat bland journalister i Bryssel. Där framgår att Storbritannien kommer att beviljas en tillfällig förlängning av brexitprocessen till den 22 mars, en dryg månad kortare än den förlängning som premiärminister Theresa May bett om.

Dessutom innehåller utkastet formuleringar som slår fast att en förlängning bara är aktuell om det brittiska parlamentet godkänner brexitavtalet, något som är högst osäkert i nuläget.

EU-kommissionens ordföranden Jean-Claude Juncker och Europeiska rådets ordförande Donald Tusk hade en presskonferens inplanerad till klockan 19 på torsdagen. Hittills har de två EU-ledarna dock inte dykt upp.

Under tiden uppger brittiska medier att Theresa May kommer att hålla en presskonferens efter Donald Tusk och Jean-Claude Juncker.

Den brittiska tv-kanalen Sky News rapporterar nu att den brittiska militären har ökat förberedelserna inför ett avtalslöst utträde. Drygt 3.500 anställda inom försvaret har försatts i jourläge enligt tv-kanalens uppgifter.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies