ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Svag statistik fick oljan att falla kraftigt

  • Foto: Hasan Jamali

Oljepriserna har en tung dag i spåren av den tilltagande recessionsoron och nya siffror som visade på oväntat höga amerikanska oljelager förra veckan.

Brentoljeterminen backar med drygt 3,2 procent till 59,32 dollar på onsdagskvällen samtidigt som WTI-oljan är ner 3,5 procent till 55,13 dollar.

En rad svaga signaler som kan påverka efterfrågan på olja har kommit under dagen. Räntegapen mellan två- och tioåriga statsobligationer inverterade i såväl Storbritannien som USA, vilket brukar tolkas som en indikation på en kommande recession. I Tyskland sjönk samtidigt BNP i det andra kvartalet och från Kina rapporterades svagare tillväxt än väntat.

Det kom även statistik som visade att de amerikanska lagren av råolja steg 1,6 miljoner fat under förra veckan. Här hade analytikerna väntat sig en nedgång med 2,8 miljoner fat, enligt Reuters prognosenkät. På den positiva sidan fanns dock att lagren av bensin minskade 1,4 miljoner fat, där väntat var oförändrat.

Commerzbanks analytiker Carsten Fritsch ser dock ingen risk för att oljeefterfrågan ska minska i någon betydande utsträckning och om den gör det så lär Saudiarabien minska på utbudet ytterligare, menar han.

”Vi räknar med att brentoljan kommer att återhämta sig till 65 dollar under de närmaste månaderna”, säger han till CNBC.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies