1515
Annons

Breda nedgångar på Europabörserna

Europa drabbades på fredagen också av oron som följde den privatspararledda stormen i USA. Samtidigt bidrog den dystra virusutvecklingen på kontinenten till pessimism. Samlingsindexet Stoxx 600 var ned 1,8 procent och europeiska börser gick mot den svagaste veckan sedan oktober.

H&M stiger trots flera riktkurssänkningar

H&M:s vd Helena Helmersson.
H&M:s vd Helena Helmersson.Foto:Jesper Frisk

En rad banker sänker sina estimat och riktkurser för klädjätten H&M efter torsdagens kvartalsrapport. Aktien återhämtar sig något i den tidiga handeln på fredagen.

Motvinden för H&M i form av en stark dollar och kostnadsinflation bedöms hålla i sig och marknaden räknar med att försäljningen sjunker även under det fjärde kvartalet.

Kepler Cheuvreux sänker sina vinstprognoser för 2022-2023 med 8-12 procent, främst på grund av en minskad bruttomarginal med 130-180 baspunkter, framgår det av en färsk analys på fredagen. Analyshuset står fast vid sin köprekommendation men sänker riktkursen till 140 kronor från tidigare 155 kronor.

”Efter att aktiekursen sjunkit med 25 procent under de senaste sex veckorna så handlas aktien till ett P/E-tal på 14x vår reviderade prognos för 2023. Vi menar att riskerna är inprisade. Det ger en uppsida om den förbättrade försäljningsutvecklingen i september fortsätter”, skriver Kepler Cheuvreuxs analytiker Magnus Råman.

Läs mer: Helena Helmersson efter rapporten: ”Handlar om att gasa och bromsa samtidigt”

Credit Suisse är mer negativa till aktien och sänker sin riktkurs till 85 kronor, vilket innebär samma så kallade ”street low-nivå” som Berenberg sänkte till för en tid sedan. Credit Suisse upprepar samtidigt sin säljrekommendation.

Utöver det sänker Goldman Sachs, som också har en säljstämpel på H&M, sin riktkurs till 100 kronor från tidigare 115 kronor. 

DNB sänker till 105 kronor från 125 kronor och upprepar behåll, och Deutsche Bank sänker till 100 kronor från 125 kronor med en behållrekommendation.

Av de analytiker som enligt Bloomberg bevakar aktien rekommenderar nio köp, elva behåll och 13 sälj med en genomsnittlig riktkurs på 123 kronor.

En svag efterfrågan på flera av H&M:s kärnmarknader, stigande priser på råvaror och transporter samt en allt dyrare dollar slog mot klädjättens resultat under det tredje kvartalet, juni till augusti. Det justerade rörelseresultatet landade på 3,0 miljarder kronor, 33 procent under snittprognosen på 4,5 miljarder kronor bland analytiker.

Ljuspunkten i rapporten var beskedet att det fjärde kvartalet inletts med en försäljningsökning om 7 procent i lokal valuta under 1-27 september. Marknaden förväntar sig dock att försäljningen under det fjärde kvartalet kommer att sjunka med 3,4 procent. 

Den familjen Persson-ägda modejätten inleder nu också ett sparprogram med målet att sänka kostnaderna med 2 miljarder kronor med synbar effekt under det andra halvåret nästa år.

Vid halv tio-tiden på fredagen var H&M-aktien upp 1,7 procent till drygt 101 kronor, efter att ha stängt på 99,67 kronor på torsdagen efter en nedgång på närmare 6 procent.

Läs mer: Di:s Julia Forsberg: H&M-rapporten en rejäl besvikelse

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera