1515
Annons

Bred uppgång på Nordenbörserna

Likt resten av världen lyftes de nordiska börserna på fredagen av prat om en gradvis öppning av den amerikanska ekonomin och beskedet att Gilead Sciences sett uppmuntrande data för en läkemedelskandidat mot covid-19.

Mörka moln på USA:s bolånemarknad: ”Mest oroande utsikterna sedan 2007-2008”

Foto:Daniel Acker

Räntorna på bolån i USA lyfte till 6,75 procent i snitt förra veckan för fasta låneräntor med 30-åriga löptider, enligt branschorganisationen Mortgate Bankers Association (MBA). Det är det högsta boränteläget i USA sedan 2006 – det vill säga inför det att den stora bolånekrisen spred sig i USA året därpå för att i sin tur ge upphov till en flera år utdragen global finanskris.

Boräntorna i USA har med lyftet i förra veckan på 25 punkter (0,25 procentenheter) stigit 130 punkter på sju veckor. Det är den största ökningen under en jämförbar period sedan 2003. Samtidigt har antalet nya ansökningar om bolån rasat till den lägsta nivån sedan pandemin härjade som värst, enligt MBA.

MBA:s index för ansökningar om nya bolån föll 12,6 procent förra veckan till den lägsta nivån sedan 2015, medan ansökningar om att lägga om bolånen föll 17,8 procent till den lägsta nivån sedan 2000.

Den 30-åriga boräntan som MBA räknar fram bygger på en enkät där tre bolåneinstitut som kontrollerar 75 procent av USA:s bolånemarknad deltar.

Nyhetsbyrån Bloomberg noterar dock att bostadsköpare kan snart kan uppleva ett visst andrum i de snabba ränteuppgångarna med tanke på att räntan på den amerikanska tioårsobligationen har sjunkit tillbaka den senaste veckan.

I en analys skriver Oxford Economics att de snabbt stigande bolåneräntorna gör att utsikterna för bostadsmarknaden globalt nu är den mest oroande sedan 2007-08, alltså just före finanskrisen.

”Den pågående kraftiga uppgången i bolåneräntorna i utvecklade ekonomier hotar att putta vissa bostadsmarknader in i kraftiga nedgångar”, skriver de.

De konstaterar att bolåneräntorna nu stiger snabbt runtom i världens utvecklade ekonomier och att detta också satt avtryck i priserna, med djupare nedgångar på senare tid i bland annat Kanada och Nya Zeeland, samtidigt som priserna i USA just börjat vända ned. Kinas bostadsmarknad redan är i en djup nedgång och bostadsbyggandet har halverats det senaste året.

Andra faktorer oroar också, enligt Oxford Economics, bland annat att färre bolån nu beviljas på vissa marknader och att kreditvillkor stramas åt. En positiv faktor är dock att skuldsättningen är lägre nu än den var 2007 i stora länder som USA och Storbritannien, men samtidigt har skuldsättningen ökat betydligt i bland annat Sverige, Norge och Kanada.

”Sammantaget är detta de mest oroande utsikterna för bostadsmarknaden sedan 2007-2008, med marknader som står mellan utsikter för blygsamma nedgångar och mycket brantare sådana”, skriver Oxford Economics.

Avgörande framåt för vilket scenario som ska spela ut blir enligt dem hur stor en eventuell uppgång i arbetslösheten blir och graden av exponering för rörliga bolåneräntor eller för fasta räntor som tecknas om på mycket högre nivåer.

Oxford Economics konstaterar samtidigt att riskerna för större nedgångar varierar avsevärt mellan olika ekonomier. De mest sårbara marknaderna är Kanada, Nya Zeeland, Nederländerna och Australien.

”På dessa marknader har prisökningarna sedan 2019 varit stora, värderingarna är höga, skuldnivåerna är höga och många har rörlig ränta”, skriver de.

Samtidigt ser det bättre ut i bland annat Japan, Italien och Frankrike.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera