1515

Bred nedgång på Stockholmsbörsen – Ericsson mot strömmen

Stockholmsbörsen handlades lägre på tisdagen med fortsatt fokus på handelskonflikten mellan USA och Kina. USA har svartlistat åtta kinesiska övervakningsföretag, däribland Hikvision. Kinas utrikesdepartement uppmanar USA att dra tillbaka svartlistningen och manar samtidigt USA att göra sig redo för motåtgärder.

Innehåll från ArevoAnnons

Hållbar skoglig tillväxt med Arevos patenterade biostimulant

Kraftfull tallplanta ett år efter plantering – rustad för mångårig tillväxt.
Kraftfull tallplanta ett år efter plantering – rustad för mångårig tillväxt.

Banbrytande och prisbelönt forskning ligger bakom Arevos patenterade biostimulant arGrow Granulat, en produkt för behandling av skogsplantor med argininfosfat. Resultatet är kraftigt förbättrade föryngringar, ökad tillväxt och ökad kolinbindning i en bättre växande skog. 

Sedan 2015 har Arevo, som ligger bakom arGrow, jobbat nära de svenska skogsbolagen för att testa produkten som är i starkt växande användning sedan 2019. Produkten testas med gott resultat i andra länder och säljs utöver i Sverige även i Finland. Resultaten man ser är slående och visar att plantornas tillväxt fördubblats redan tre år efter plantering med argininfosfat. Den ökade tillväxten innebär en värdeökning för skogsägaren men bidrar även till ett förbättrat återväxtresultat och plantor som tar upp mer koldioxid, vilket innebär att föryngringen snabbare blir en kolsänka igen.

Skogsstyrelsen har nyligen fastslagit i sin Policy - Tillväxthöjande åtgärder (Diarienr 2021/391) att arGrow Granulat har en direkt och stor potential att generellt förbättra återväxtresultat och skoglig tillväxt.

– Vi anser att miljö, biodiversitet, skoglig tillväxt och värdeökning hänger ihop. Den teknologi vi arbetar med kombinerar miljöhänsyn med att skapa värde för skogsägaren och bidrar därför på ett viktigt sätt till bioekonomin. ArGrow är patenterad, baserad på vår grundare Torgny Näsholms banbrytande SLU-forskning på det organiska kvävets betydelse som växtnäring. ArGrow har konsekvent visat mycket starka resultat på tillväxt och överlevnad för tall, gran och nu också björk, berättar Carl-Gustav Löf, CEO på Arevo AB.

ArGrow består av granulerat argininfosfat. Arginin hjälper plantorna bilda kraftfulla rötter för att ta upp näring och vatten för tillväxten utan att hämma annan växtlighet. Redan efter ett år syns stor skillnad på arGrow plantans rotsystem och på fyra år har arGrow föryngringen, beroende på boniteten, typiskt 80 till 200 procent ökad biomassa. På sikt ser man potential att korta avverkningstiden med ungefär tio år eller betydligt ökad avverkningsvolym genom bibehållen rotationstid. 

– Med EU:s högt uppsatta mål i Green Deal 2030 Farm to Fork där gödselanvändningen ska minska med minst 20 procent och kväveläckaget med 50 procent har skogsindustrin verkligen en utmaning. En utmaning som vår produkt klarar redan idag då den uppfyller dessa krav. Dessutom kommer arGrow under 2022 registreras som biostimulant i alla 27 EU-länder. I korthet kan man säga att våra arGrow-produkter möter industrins behov av snabb och miljömässigt uthållig återväxt i skogen, säger Carl-Gustav Löf.

Genom att använda arGrow vid plantering kan skogsindustrin snabbare öka sin produktion av fossilfria material. Positivt är även att arGrow inte innebär något tilläggsarbete vid plantering, doseraren sätts på det verktyg professionella plantörer redan arbetar med och är även lätt att använda vid mekaniserad plantering.

– Att plantera med arGrow stärker bolagens konkurrenskraft då det bidrar till en ökad hållbarhet för både ekonomi och miljö. För oss är det viktigt att bidra till en skog som växer bättre, inte minst för klimatets och miljöns skull, berättar Carl-Gustav Löf.

Om Arevo 

Arevo grundades 2015 som en avknoppning från SweTree Technologies som är ett bioteknikbolag med rötterna i världsledande skogsforskning vid SLU och Umeå universitet. Arevo har belönats med flera innovationspriser, t.ex. guld i SkogsElmia Innovation Award 2019 och 2018 Marcus Wallenberg Prize som tilldelades Arevos grundare Torgny Näsholm för hans banbrytande forskning på det organiska kvävets betydelse som växtnäring. 

www.arevo.se

 

Mer från Arevo

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Arevo och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?