ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Bravida riskerar gå miste om miljardorder

Ett upphandlingsbeslut från Trafikverkets motorvägstunnelprojektet Förbifart Stockholm, värt 1,1 miljarder kronor för Bravida, har överklagats. Uppdraget är en del av Bravidas största beställning någonsin.

Beskedet lämnas av Bravida på tisdagen, i en kvartalsrapport med höjd organisk tillväxt och lönsamhet där marknaden reagerade med att handla aktien sidledes.

Trafikverkets beslut avseende entreprenaden för VA (vatten och avlopp) och släckningsutrustning uppges ha överklagats på formella grunder, "vilket medför en risk att den upphandlingen behöver göras om", skriver Bravida.

Bravida har tilldelats två uppdrag av Trafikverket inom Förbifart Stockholm, som är ett motorvägsbygge genom västra Stockholm där 17 av 21 kilometer ska gå i tunnel. 

Uppdragen, som sammanlagt är värda 2,7 miljarder, meddelades av Bravida den 29 augusti i år och det totala ordervärdet är enligt vad vd Mattias Johansson uppger i tisdagens rapport "den största orden i Bravidas historia".

Beställningen omfattar förutom VA och släcksystem, som är vad som överklagats och har ett ordervärde på 1,1 miljarder, även installationer av elförsörjning och belysning till ett värde av 1,6 miljarder. Detta tilldelningsbeslut är inte överklagat.

Den som överklagat är företaget Brandskyddsteamet, som på sin hemsida nämner brandskyddsinstallationer i Klaratunneln i Stockholm och i Oscar Properties-projektet Norra Tornen.

Invändningen rör Trafikverkets val att "paketera" upphandlingen genom att låta brandskydd och VA-anläggning ingå i samma upphandling i stället för att genomföra två separata.

"Det finns ytterst få – sannolikt endast ett – företag som med egna resurser kan lämna anbud på både Brandskydd och Va-anläggning", skriver Brandskyddsteamet i sin överklagan, som daterats den 7 september.

Trafikverket uppges i ett tidigt skede av upphandlingen ha svarat på Brandskyddsteamets invändning om detta med bedömningen att "de funktionella kraven är utformade på så sätt så att fler företag kan leverera efterfrågad totalfunktion".

Enligt överklagandet lämnade dock bara ett företag (Bravida, red anm) ett kvalificerat anbud.

Bollen ligger nu hos Förvaltningsrätten i Falun.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies