ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Bråket fortsätter – nu måste Teslagrundaren förklara sig i domstol

  • Foto: Håkan Matson

Elbilstillverkaren Telsas vd Elon Musk kritiserade på tisdagen finansinspektionen SEC efter att myndigheten anklagat honom för att bryta mot den överenskommelse som slöts i höstas. Nu vill en domstol i New York att vd:n förklarar sig enligt nyhetsbyrån Reuters.

Bråket mellan Elon Musk och SEC tog en ny vändning på tisdagen efter att en domare i den amerikanska delstaten New York krävt att Teslagrundaren förklarar varför han inte ska anses ha brutit mot sin förlikning med Securities and Exchange Commission, SEC. Elon Musk måste inkomma med ett svar senast den 11 mars.

Den senaste incidenten kan åter fånga Tesla-aktien i en ”tornado av osäkerhet” enligt Daniel Ives, analytiker på Wedbush Securities.

”Ännu en boxningsmatch med SEC är det sista investerarna vill se”, skriver han i ett kundbrev enligt Reuters.

Konflikten utlöstes tidigt i höstas efter Tesla-vd:ns ökända tweet om att han övervägde att avnotera elbilstillverkaren och hade säkrat finansiering för en sådan affär. I efterhand skulle det visa sig att någon finansiering inte alls var på plats. Elon Musk klev ned från ordförandeposten i Tesla, gick med på att betala böter och på kravet om att Teslas jurister skulle få godkänna varje tweet.

Enligt SEC ska Elon Musk dock ha twittrat om utsikterna för Telsas elbilsproduktion utan att ha stämt av med sina jurister. Förra veckan uppgav han att Tesla skulle producera runt 500.000 bilar under 2019. Några timmar senare drog han tillbaka uttalandet och uppgav istället att produktionstakten mot slutet av året skulle nå en nivå som skulle innebära 500.000 bilar över ett år. I själva verket spås Teslas totala produktion under 2019 ligga närmare 400.000 fordon.

Elon Musk har själv tidigare hävdat att han twittrat utan förhandsgranskning från jurister sedan överenskommelsen med SEC i höstas. Trots det kritiserade han ändå myndigheten på tisdagen.

”Någonting har gått sönder i SEC:s tillsyn”, skrev Elon Musk i ett svar på en kommentar på Twitter.

Aktien handlades ned i den amerikanska förhandeln och har pendlat runt nollan sedan börsöppningen i New York på tisdagen. Strax innan klockan 19 svensk tid är Tesla ned 0,1 procent.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies