ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Börsras i Kina – största nedgången sedan oktober

  • Foto: STR

Den senaste tidens muntra börshumör i Kina ser ut att komma till ett abrupt slut på fredagen. Strax innan klockan åtta svensk tid hade Shanghaibörsens kompositindex rasat med omkring 4,4 procent vilket var den största nedgången sedan mitten av oktober. 

Fredagens ras kommer i spåren av att Kinas export minskade med omkring 21 procent under februari mätt i dollar. Analytikerna hade i snitt väntat sig att exporten skulle minska med 4,8 procent jämfört med februari 2018 enligt Reuters prognossammanställning. 

Den tekniktunga Shenzhenbörsen faller med 3,4 procent medan Hongkongbörsens Hang Seng-index är ner 1,7 procent. 

Den Hongkong-listade biltillverkaren Geely backar med 3,4 procent medan IT-jätten Tencent är ner 2,4 procent. 

Shanghai-noterade People´s Insurance Group rasar med 10 procent, vilket är den maximala tillåtna dagsrörelsen, efter att analysfirman Citic Securities säljstämplat aktien efter att den rusat fem dagar i rad. 

”En sådan säljrekommendation måste ha godkännts av myndigheterna. Aktiemarknaden är överhettad och det är för mycket spekulation. Myndigheterna vill ha en långsam bullmarknad, inte en galen bullmarknad”, säger Yang Wei, fondförvaltare på Longwin Investment Management, till Bloomberg.

Trots fredagens ras är Shanghaibörsens kompositindex fortfarande upp 19,1 procent sedan årsskiftet. 

Exportsmällen la sig även som en våt filt över resten av Asienbörserna och Tokyobörsens Nikkei 225-index backade med 2 procent medan sydkoreanska Kospi är ner 1,3 procent medan Sydneybörsens ASX 200 föll 1 procent. 

  • Foto: Infront
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies