ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Allt på rött: Spelsektorn faller brett efter Kindreds vinstvarning

Spelbolagen på Stockholmsbörsen har en tung tisdagsmorgon efter Kindreds vinstvarning på måndagskvällen, i kombination med nyheten att den brittiska spelkommissionen UKGC kommer att förbjuda betalning med kreditkort vid såväl spel online som i butik.

Spelbolaget Kindred pressmeddelade på måndagskvällen att utvecklingen under fjärde kvartalet varit oväntat svag, framför allt beroende på en svag bruttomarginal i sportboken. Resultatet som ebitda väntas hamna i intervallet 27-32 miljoner pund, vilket är drygt 35 procent sämre än konsensusprognosen. Under samma period i fjol var spelöverskottet 250 och ebitda-resultatet 58,8 miljoner.

Som lök på laxen ser utsikterna för 2020 inte särskilt upplyftande ut, kommenterar Di:s expert Johan Wendel vinstvarningen. 

Financial Times rapporterar på tisdagen att den brittiska spelmyndigheten UKGC från och med april kommer att förbjuda betalning med kreditkort vid såväl spel online som offline. Enligt FT var det väntat att ett förbud skulle komma för onlinespel, men att det var överraskande att bestämmelsen även ska omfatta spel i butik.

Spelmyndigheten bedömer att 800.000 av totalt cirka 24 miljoner brittiska spelare använder sig av kreditkort för att betala. Budskapet från de stora brittiska bettingbolagen, exempelvis William Hill, är att bara en minoritet av deras kunder använder kreditkort. William Hill tappar dock nästan 4 procent på Londonbörsen på tisdagsmorgonen.

UKGC har också beslutat att alla bettingbolag med onlineverksamhet från och med i mars måste delta i den brittiska motsvarigheten till spelstopp – gamestop – som ger spelare i riskzonen en möjlighet att exkludera sig själva från spel.

Noteringar svenska spelbolag 09.20:

Kindred: -20,2 procent
Betsson: -9,8 procent
Kambi: -4,6 procent
Leovegas: -2,2 procent
Catena Media: -5,7 procent
Netent: -5,8 procent

Kambiaktien var ner med 7,7 procent tidigare på morgonen men återhämtade sig i samband med att vd:n Kristian Nylén till Direkt uppgett att han inte ser någon anledning att komma med ny guidning för bolagets vinstmarginal, som i samband med kapitalmarknadsdagen i maj 2019 bedömdes komma in på 6,5-8 procent för helåret.

”Vi är definitivt inom spannet. Hade vi känt någon som helst anledning att vinstvarna, vi har ju guidat om marginalerna, så hade vi gjort det”, säger han till nyhetsbyrån.

Betsson ser ingen anledning att kommunicera något angående bolagets siffror för det fjärde kvartalet, uppger vd till Nyhetsbyrån Direkt efter att Kindred på måndagskvällen vinstvarnat.

”Vi har ingen anledning att kommunicera något just nu. Hade vi haft det så hade vi gjort det”, säger Betssons vd Pontus Lindwall, som vidare uppger att bolaget kommer att kommunicera siffror först i samband med kvartalsrapporten, och han vill inte vidare kommentera utvecklingen i det fjärde kvartalet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer