ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Årets sämsta börsdag – Stockholmsbörsen backade 2,5 procent

Onsdagen blev en dyster historia på Stockholmsbörsens när konjunkturoron satte klorna i marknaden. När dagens handel summerades noterade Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index årets hittills största nedgång. 

Årets tidigare bottenotering sattes den 5 augusti då OMXSPI backade 2,3 procent. Det överträffades på onsdagen när OMXSPI föll 2,5 procent medan OMXS30 sjönk 2,6 procent. För OMXS30 var det den sämsta dagen sedan den 2 augusti då nedgången summerades till 2,7 procent. 

Nedgång kommer i spåren av tisdagens svaga svenska inköpschefsindex och ISM:s inköpschefsindex för USA:s industri som sjönk till den lägsta nivån på tio år som tyngde Wall Street på tisdagskvällen. 

”Det är oron för konjunkturen som speglas på börsen och idag så är det breda fall. Man hade kunnat vänta sig att export-, industri- och verkstadsbolagen skulle faller mer men det ser ut som att det mesta får sig en släng av sleven idag”, säger Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank.  

”Den breda nedgången speglar nog helt enkelt att riskaptiten faller betänkligt på grund av de svaga konjunktursiffror vi har fått både i Sverige, USA och Tyskland de senaste dagarna. Sen kan det få en extra skjuts av att det blir en del vinsthemtagningar när det börjar röra sig rätt kraftigt”, fortsätter hon. 

Bland OMXS30-bolagen, som alla lyser rött, gick verkstadsbolaget ABB i bräschen för nedgången med ett tapp på 4,4 procent följt av låskoncernen Assa Abloy som föll 3,9 procent och säkerhetsbolaget Securitas som tappade 3,8 procent. Modejätten H&M, som presenterar sina senaste kvartalssiffror på torsdagen, sjönk i sin tur med 3 procent. 

I andra änden av spektrumet hittar vi folkaktien Telia som är backade 1,5 procent samt storbanken Swedbank som tappade 1,7 procent och verkstadsbolaget Sandvik som sjönk 1,8 procent. 

Andra förlorare var bland annat nätbanken Avanza som backade 6,5 procent, MTG som sjönk 4,9 procent och Vitrolife som backade 4,7 procent. 

Maria Landeborn poängterar även att handelskriget mellan USA och Kina har trappats upp under det tredje kvartalet. 

”Men börsen har varit ganska oberörd den senaste tiden och nu blir det ett lite bryskt uppvaknade när det plötsligt kommer väldigt svag konjunkturstatistik från flera stora länder samtidigt”, säger Maria Landeborn. 

”Åtminstone för amerikansk del så har ekonomin ändå varit rätt robust. Men risken är att ju större inbromsningen blir för industrin så ökar risken för att det spiller över på konsumenterna då bolagen slutar anställa eller till och med börjar varsla folk. Handelskriget får effekter, det vet vi, men den här gången syntes det tydligt i siffrorna och det finns en risk att det kommer bli värre framöver tror jag”, fortsätter hon. 

Under eftermiddagen gav WTO även USA rätt att införa tullar mot EU på 7,5 miljarder dollar på grund av olagligt stöd till flygplanstillverkaren Airbus. Det ligger även ett liknande fall riktat mot USA för stöd till Boeing hos WTO. 

”Det adderar så klart också till den osäkerhet som redan finns. Det är lök på laxen i en situation som redan är ganska dålig sett till den statistik som har kommit”, säger Maria Landeborn. 

Även ute på kontinenten blev onsdagen en trist historia där Frankfurtbörsens DAX-index sjönk 2,8 procent medan Parisbörsens CAC40 föll 3,1 procent. På andra sidan Atlanten var både S&P 500 ner omkring 1,7 procent vid 18-slaget svensk tid medan Dow Jones tappar 1,8 procent och Nasdaq 1,6 procent. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer