ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Ännu en blodröd dag på börsen – storbolagsindex värst i Europa

Stockholmsbörsen drogs nedåt mot slutet av handelsdagen där OMXSPI slutade på 2,6 procent. Storbolagsindex OMXS30 slutade på 2,8 procent med H&M som tyngsta sänke. På Wall Street var nerverna samtidigt i dallring och huvudindexen var tydligt neråt.

Det var en tung dag på börsen med breda nedgångar – Stockholmsbörsens OMXS30 noterade största nedgången i Europa och slutade på lägsta nivån sedan i juli. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till höga 22,5 miljarder kronor

Bland de blodigaste offren hittades bolag i detaljhandeln. H&M föll längst av storbolagen med en nedgång på över 5 procent. Sektorskollegorna Kapp-Ahl – som kom med en rapport som underkändes av investerarna – slutade ner 11,5 procent och Retail and brands föll 13,5 procent.

Bland storbolagen föll också Swedish Match tungt med en nedgång på över 4 procent, Skanska backade strax över 4 procent och Securitas föll 3,8 procent.

Enda storbolaget som slutade torsdagen på plus var Getinge, upp med 0,2 procent.

Tradedoubler, som tidigare i dag handelsstoppades och där det sedermera kom en nyhet att ett indikativt budintresse föreligger för bolaget, steg med över 40 procent sedan handeln släppts på vid 17.10-tiden.

Den utlösande faktorn till börsraset var förmodligen den senaste veckans amerikanska ränteuppgång, men oroväckande stabilitets- och konjunktursignaler från såväl tillväxtländer som från Europa har kommit redan tidigare under året, påminde SEB:s strateg Esbjörn Lundevall.

"Vad som började som en ränteoro har förvandlats till en allmän börsoro, där cykliska aktier får rejält med stryk", sade han till Nyhetsbyrån Direkt.

Sparekonomen Joakim Bornold säger till Di att det dessutom handlar om en anstormande rapportperiod som får nerverna i gungning. 

"Frågan är om rapporterna kommer att vara tillräckligt starka för att motivera nuvarande höga värderingar – uppenbarligen finns en hel del som tvekar och drar ned på risknivåerna inför att de kommer in."

Svenska inflationsdata från SCB var något högre än väntat av både marknaden och av Riksbanken, vilket tolkades av analytiker som att sannolikheten för en räntehöjning före årsskiftet ökat. Kronan stärktes markant efter beskedet.

Breda nedgångar noterades också för byggbolag och fastighetsutvecklare. Skanska tappade 4 procent och Oscar Properties nästan 5 procent.

På råvarumarknaderna förlorade basmetallerna mark under förmiddagen, men vände senare upp mot nollstrecket. Gruvbolagen Boliden och Lundin Mining backade dock båda cirka 3 procent. Guld, traditionellt en tillflyktsort i oroliga tider, steg markant, vilket hjälpte guldproducenten Semafo till en uppgång om nästan 3 procent.

Oljepriserna föll sedan Opec sänkt sin efterfrågeprognos för 2019 och de amerikanska oljelagren visat sig öka, vilket drog med sig oljebolagen. Lundin Petroleum gick ned 3,5 procent och Africa Oil nästan 8 procent.

Bland övriga bolag med cyklisk råvarukoppling fortsatte Stora Enso och SCA ned, för dagen med 2,4 respektive 3,4 procent. Billerud Korsnäs och Holmen bröt dock mönstret i massa- och papperssektorn och rekylerade försiktigt upp.

En av i övrigt få positivt presterande aktier var Dustin, som steg 3,1 procent sedan ABG höjt sin rekommendation till köp. En positiv rekommendation från Carnegie hjälpte också G5 Entertainment till en uppgång om 2,7 procent. Sämre gick det för Starbreeze, som förlorade 7,5 procent sedan finanschefen sagt upp sig.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies