ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Börsen viker ner efter KPI-siffror för september

Efter att ha öppnat kring nollan vek Stockholmsbörsen ner sedan SCB presenterat inflationssiffror för september i linje med Riksbankens förväntningar. Kronan stärktes efter beskedet, varpå börsen tappade fart.

Vid 09.50-tiden noterades både breda OMXSPI och OMXS30 på minus 0,7 procent.

SCB:s inflationssiffror för september visade på en prisökningstakt enligt KPIF på 1,3 procent i årstakt, helt i linje med Riksbankens prognos och något över marknadsförväntningarna på 1,2 procent. Beskedet fick kronan att stärkas med 0,8 procent mot dollarn och 0,5 procent mot euron, vilket i sin tur tryckte ner den försiktigt öppnande Stockholmsbörsen.  

Bäst bland storbolagen går efter cirka 50 minuters handel SSAB med en uppgång på 1,5 procent. 

I botten på OMXS30 ligger samtidigt Getinge med ett tapp på 3,6 procent. Även Elekta tappar 1,5 procent sedan Philips vinstvarnat för helåret efter ”överlag signifikant motvind och underprestation i affärsområdet uppkopplad hälsovård”.

”I realiteten så är det stora skillnader mellan bolagen, men investerarkollektivet gör gärna sådana kopplingar”, säger Paretos analytiker Johan Unnerus till Nyhetsbyrån Direkt.

Sjönk gjorde även Astra Zeneca som var ner 1,4 procent och Electrolux, som trots en rekommendationshöjning till köp från Pareto backade 1,2 procent.

Värt att notera är att Hexagon fortsatte ner för åttonde handelsdagen i rad, och sedan den sista september har Hexagons aktie nu tappat närmare 8 procent med dagens nedgång på 0,3 procent.

Oncopeptides backar 5,6 procent. Industrifonden har sålt 3 miljoner aktier till det rabatterade priset 107,50 kronor. Aktien stängde på onsdagen på 117 kronor.

Epiroc och Autoliv har fått sänkta rekommendationer från Pareto, aktierna tappar 1,4 respektive 0,4 procent.

RNB, Retail and Brands, lämnade på morgonen en rapport för det fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret som var i linje med den vinstvarning som skickades ut den 30 september. Trots förvarningen tappade RNB 1,4 procent och är nu ner 65 procent sedan vinstvarningen den 30 september.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer