ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Börsen stiger under nyhetstung handelsdag – Sobi avancerar

Stockholmsbörsen steg på en relativt nyhetstunn onsdagsförmiddag där marknadens blickar är riktade mot kvällens räntebesked från den amerikanska centralbanken Fed. Stålsektorn gick starkt på de europeiska börserna och i Stockholm steg SSAB, medan Kinnevik gick i motsatt riktning.

Vid 11.50-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,4 procent till nivån 1.656. Aktier för 4,9 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Bland de europeiska börserna var tyska DAX-indexet och Parisbörsens CAC40 upp 0,1 procent. 

Bäst inom storbolagsindexet gick SSAB, A-aktien handlades upp 1,9 procent. Även på andra Europabörser gick ståltillverkare starkt. 

Vitvarujätten Electrolux steg 1 procent. Branschstatistik på tisdagskvällen visade att leveranser av de sex största vitvarukategorierna i USA steg med 8,2 procent i augusti, efter ett minus i juli. Statistiken är viktig för Electrolux som har en stor andel av sin vitvaruförsäljning i USA.

 Högt upp syntes även Getinge, upp 2 procent, och Ericsson, som steg 1,2 procent. Atlas Copco, som fått höjd rekommendation av Société Générale, steg 1,2 procent.

Kinnevik, som backade på tisdagen efter beskeden att ägandet i Millicom ska delas ut, samt att den ordinarie utdelningen ersätt med extrautdelningar, fortsatte ned 2,9 procent på onsdagen. SEB Equities har sänkt sin rekommendation för Kinnevik till behåll från köp. Riktkursen minskas till 274 kronor från 285 kronor, enligt Bloomberg. 

I botten av storbolagslistan syntes även Hexagon med en nedgång på 0,7 procent. Handelsbanken Capital Markets har sänkt sin rekommendation för Hexagon till behåll från köp. Riktkursen sänks till 525 från 530 kronor.

Specialistläkemedelsbolaget Sobi avancerade 4,5 procent. Nyhetsbyrån Direkt har sökt en förklaring till kursuppgången utan att få något klart svar. Aktien har dock gått svag under den senaste tolvmånadersperioden, med grovt sett en halvering från toppnoteringen i september 2018. Bedömare menar att kursuppgången kan ha sin grund i investerare som plockar upp aktien på dessa lägre nivåer.

Forskningsbolaget Saniona avancerade 11 procent efter positiva studieresultat. 

Anoto, som tillverkar digitala läspennor, meddelade att ett skoldistrikt i USA kommer att börja använda bolagets utbildningslösning Kait. Aktien, som har rasat omkring 60 på ett år, procent rusade närmare 34 procent i spåren av USA-nyheten.

Fed lämnar sitt räntebesked klockan 20 i kväll och centralbankschefen Jerome Powell håller presskonferens klockan 20.30. Förväntningarna är att centralbanken ska sänka räntan för andra gången i år.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies