1515
Annons

Börsen stängde på rekordnivå – SKF och Tele2 rapportföll

Foto:Richard Drew, Richard Drew, Richard Drew

Stockholmsbörsen fortsatte uppåt på tisdagen och breda indexet stängde till slut på ny rekordnivå. Dagens rapporterade storbolagstrio – SKF, Tele2 och Electrolux – hängde dock inte med i uppgångarna.

Innehåll från ShibuyaAnnons

Är din känsliga data skyddad från insyn av främmande makt?

Shibuyas VD, Christina Backlund
Shibuyas VD, Christina Backlund

Banker, försäkringsbolag, företag – alla har data extremt känsliga för insyn från obehöriga. Alla bär själva ansvaret för att dessa data skyddas enligt Sveriges och EU:s lagar. Men vad gäller när vissa uppgifter lagras i molntjänster, ofta i USA, där amerikanska myndigheter har rätt att ta del av uppgifterna? Hur vet du att du inte bryter mot lagen i en ständigt skiftande digital, global värld? 

Idag finns inget överordnat avtal mellan EU och USA som reglerar lagring och hantering av kund- och brukardata. Olika domar har visat att tidigare dataöverföringsavtal inte hållit juridiskt, och bedömare menar att detsamma kommer gälla nuvarande förslag.

Omvärldens säkerhetspolitiska läge och en frånvarande lagstiftning vad gäller insyn från främmande makt gör dataskyddsfrågan extra het i dessa tider. Vågar man fortsätta digitalisera sin verksamhet trots den osäkra situationen?

Ovisshet och oro går att rå på

– Visst finns det en oro kring dessa frågor hos många verksamheter idag just för att digitaliseringen går så snabbt och adresserar så många olika delar av en verksamhet. Men det finns sätt att fortsätta digitaliseringen trots osäkerheten, säger Christina Backlund, VD på Shibuya, en av Sveriges mest erfarna aktörer vad gäller verksamhetskritisk IT. Du ska inte behöva bryta mot lagen eller riskera att data hamnar i orätta händer. Vi på Shibuya kan det här med säkra kommunikations- och driftslösningar och har kunder inom både privat och offentlig sektor. Hos oss får du hjälp att välja rätt lösningar för dina affärsmål. Det är avgörande att företagsledare och ledare för offentlig sektor i sina vägval tar hänsyn till såväl tekniska och kommersiella aspekter såväl som juridiska. 

- Shibuya har en unik position på marknaden, fortsätter hon. Tack vare vårt helsvenska ägande, våra egna datahallar och vår långa erfarenhet av IT-drift, kan vi garantera säkra lösningar och att kund- och brukardata stannar i Sverige, utan någon insyn från främmande makt. 

Framtidssäkra hybridlösningar är vägen framåt

Så vad kan företag som är osäkra göra? 

– Kontakta oss. Vi kan erbjuda framtidssäkrade hybridlösningar som våra kunder kan bygga vidare på, tryggt förvissade om att de följer lagen och att deras data garanterat blir kvar i Sverige. Vi hjälper dem också att välja rätt när det gäller molntjänster på en strategisk och praktisk nivå, och vi kan erbjuda helsvensk support dygnet runt, året om.  Vår kultur präglas av samarbete och ständigt utbyte av erfarenheter, både internt och med våra kunder men även i vårt breda ekosystem av partners som inkluderar alltifrån tech startups till stora återförsäljare och leverantörer av värdefulla branschlösningar.

Säker IT från Sverige - Shibuya 

Om Shibuya: 

Shibuya ingår i Pulsen Group och är därmed äldst i Sverige på IT. De levererar tjänster inom IT-drift, cloud- och containerteknologi, säkerhet och support, applikationsdrift samt tredjepartsservice.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Shibuya och ej en artikel av Dagens industri

IEA: ”Uppenbart” vem som saboterat Nord Stream

Det är uppenbart vem som ligger bakom sabotaget mot Nord Stream-gasledningarna i Östersjön, enligt den internationella energimyndigheten IEA:s generaldirektör Fatih Birol.

Det rapporterar internationella medier.

Nord Stream-ledningarna, som var trycksatta men inte levererade någon gas på grund av sanktioner mot Ryssland, misstänks ha sprängts under måndagen. Ledningarna förbinder Tyskland med det ryskstatliga gasbolaget Gazproms anläggning i Leningrad oblast på Karelska näset.

Bland teorier har bland annat u-båtar och attackdykare omnämnts för att hitta en rimlig förklaring till vad som hänt vid ledningarna. Enligt seismologiska mätningar tycks en sprängning med motsvarande 100 kilo dynamit ha ägt rum. 

Källor inom brittiska underrättelsetjänsten har uppgett för Sky News att detonationsplatsen är för grund för en u-båt och att en sprängladdning i stället kan ha placerats på rören månader eller år tillbaka i tiden med hjälp av undervattensdrönare, för att därefter fjärrdetoneras.

Flera länder inom EU, bland annat Sverige, och även EU centralt har kallat händelsen avsiktlig. Polen och Ukraina har öppet anklagat Ryssland, som hävdat att det vore absurt och dumt att angripa sina egna rörledningar samt att anklagelserna är förutsägbara. I stället har Ryssland pekat på att läckorna uppstått i vatten som kontrolleras av amerikanska underrättelsetjänsten.

Europa har sedan inledningen av kriget mot Ukraina avbrutit stora delar av gasimporten från Ryssland, en energikälla kontinenten varit beroende av. När den ryska tillförseln kapats, dels på grund av att Moskva vägrade återöppna den ena Nord Stream-ledningen efter ett underhållsstopp tidigare i höstas, har oron för en bristsituation med konsekvenser som elransonering i vinter ökat. 

IEA:s generaldirektör Fatih Birol menar dock att Europa kommer klara sig med den nu tillgängliga naturgasen över vintern om inte en ”storskalig överraskning” inträffar.

Norge meddelade på onsdagen att säkerheten kring gas- och oljeinstallationer utökas, ett besked som gavs kort efter ett tidigare om att drönare synts över flera plattformar. Danmark gav senare samma besked och i Sverige gav myndigheter på torsdagen besked om utökad bevakning kring kärnkraftverk.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera