1515
Annons

Börsen kring nollan – storbankerna åt olika håll

Foto:Stina Stjernkvist/TT

Efter tre raka uppgångsdagar vänder Stockholmsbörsen ned på tisdagen. Rekommendationsförändringar gör avtryck på storbankerna, där Nordea stiger samtidigt som Swedbank faller mer än utdelningen.

Innehåll från SEBAnnons

Lyfter företagare med utländsk bakgrund: ”Stora förebilder”

Grundaren och vd:n Rafael Bermejo prisas i SEB:s The Next Awards.
Grundaren och vd:n Rafael Bermejo prisas i SEB:s The Next Awards.

Det brukar vara stiftelsen IFS som delar ut priser till andra.

Nu är det grundaren och vd:n Rafael Bermejo som prisas i SEB:s The Next Awards för sitt jobb med att hylla och lyfta fram framgångsrika företagare med utländsk bakgrund.

– Prispengarna ska användas till att synliggöra hur viktig den här gruppen entreprenörer är för det svenska näringslivet, säger han.

1999 delades priset Årets Nybyggare ut för första gången i Sverige. 

Bakgrunden var att entreprenören Rafael Bermejo hade upptäckt att väldigt många svenskar hade en stereotyp och felaktig bild av vilken slags verksamheter företagare med invandrarbakgrund drev. 

– Den stämde inte alls överens med min bild av de företagare som jag hade haft förmånen att möta. Den här gruppen representerar ju ett tvärsnitt av allt företagande i vårt land, och det blev viktigt för mig att lyfta fram det. 

År 2000 blev kung Carl XVI Gustaf beskyddare av priset Årets Nybyggare. 

– Det gav det ytterligare glans. Jag tror inte alla förstår hur betydelsefull denna utmärkelse har blivit, det är som Nobelpriset för våra företagare med utländsk bakgrund. 

Förutom Årets Nybyggare så har Rafael Bermejo ägnat en stor del av sitt arbetsliv åt att stötta och lyfta fram denna grupp företagare på olika sätt, exempelvis med rådgivningsbyråer med information på många olika språk, hjälp med översättning, att hitta finansiering och mycket annat. 

”Får många gånger kämpa hårdare än många andra”

Nu har Stiftelsen IFS tilldelats Community-priset i The Next Awards, och en prissumma på 250 000 kronor. 

– Jag känner mig så hedrad, inte bara för eget vidkommande utan för att man i och med denna utnämning även lyfter fram den här gruppens företagande, det är jättefint.  

– Det är ett fantastiskt pris som SEB har instiftat, inte minst för att det pekar framåt och inte bakåt. 

Rafael Bermejo berättar att prispengarna ska användas till att synliggöra entreprenörer med invandrarbakgrund mycket mer. 

– Vi måste få gemene man och det svenska näringslivet att se att det är en oerhört viktig aspekt för Sveriges framtid att man ser och tar tillvara på denna stora grupp av företagare. Vi vill finnas där och bygga broar. 

– Man ska komma ihåg att de ska verka i en miljö där de inte sällan möts av misstro från start. De får många gånger kämpa hårdare än många andra. De är stora förebilder. 

Priset Årets Nybyggare växer för varje år.  

– I år hade vi 240 kvalificerade nominerade som tillsammans omsatte över 6 miljarder kronor. Visst är det fantastiskt.

Är du intresserad av att delta? Här kan du ansöka till The Next Awards 2023. 

 

Mer från SEB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEB och ej en artikel av Dagens industri

Kraftig nedgång på Stockholmsbörsen – H&M föll på rapport

Foto:Stina Stjernkvist/TT

Stockholmsbörsen var på ett uselt torsdagshumör, men återhämtade delar av nedgången inför stängning. Bland enskilda bolag föll modejätten H&M efter att presenterat sin rapport för det tredje kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår. 

Torsdagen blev ytterligare en trist historia på Stockholmsbörsen där det breda OMXSPI-indexet var ned som mest 3,2 procent för att sedan återhämta sig till ett tapp på 2,4 procent. Storbolagsindexet OMXS30 föll i sin tur 2,4 procent. 

Utvecklingen gick hand i hand med Wall Street där S&P 500 vid Stockholmsbörsens stängning var ned 2,1 procent medan tekniktunga Nasdaq tappar 2,9 procent. Därmed är i onsdagens uppgång efter Bank of Englands intervention i princip utraderad. 

”Vi är skeptiska till att det lugnare humöret på marknaderna under onsdagen betyder slutet för den senaste tidens förhöjda volatilitet och risk-off sentiment. För ett mer hållbart rally måste investerarna få se övertygande bevis för att inflationen börjar komma under kontroll och tillåta centralbankerna att bli mindre hökaktiga”, skriver UBS i ett marknadsbrev enligt CNBC. 

James Bullard, Fed-chefen i St Louis, sa under ett tal på torsdagen att amerikanska centralbankirer förväntar sig ytterligare åtstramningar under de kommande månaderna och att investerare nu har förstått detta, skriver Bloomberg.

Fed-chefen i Cleveland, Loretta Mester, uppgav i sin tur att den amerikanska centralbanken behöver fortsätta att höja räntan och att styrräntan fortfarande inte är i ett åtstramande territorium.

På bolags nivå redovisade modejätten H&M ett rörelseresultat på 902 miljoner kronor under det tredje kvartalet vilket var klart under väntade 2.454 Mkr enligt Infronts sammanställning. Aktien föll 5,9 procent till 99,7 kronor. 

Danske Bank sänker sin rekommendation för BHG från köp till behåll medan riktkursen sänks från 50 till 18 kronor. Aktien rasade 21,2 procent till 13,37 kronor. 

Forskningsbolaget Bioarctic har fått flera riktkurshöjningar efter onsdagens positiva studieresultat. Aktien rusade med ytterligare 25,5 procent till 315 kronor. 

Texten uppdateras. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera