ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Börsen fortsatt på minus – H&M stiger mot trenden

Stockholmsbörsen har inlett tisdagen med handel i negativt territorium. Det är i linje med utvecklingen på de ledande europeiska börserna. Swedbank leder nedgången bland storbolagen i Stockholm medan Getinge och H&M går mot trenden och stiger i den tidiga handeln.

Vid 10-tiden var storbolagsindexet OMXS30 ned 0,3 procent till nivån 1.582. Aktier för 2,6 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Tyska DAX och franska CAC40 var samtidigt ned 0,3-0,4 procent.

Efter några dagar av relativt lugn och återhämtning i aktiekurserna har de nordiska bankernas arbete med penningtvätt åter hamnat i fokus.

Flera lokala kunder till Swedbank i Estland och Lettland har tagit emot "stora summor pengar" från bolag som uppvisar tecken på misstänkt penningtvätt rapporterar SVT på tisdagen. Bloomberg News rapporterar om att Swedbank omkring tiden för finanskrisen sökte personer som via bankens private banking-enhet i Estland skulle hjälpa välbeställda personer i Ryssland och före detta Sovjet-stater.

Swedbank har även beslutat att ersätta EY som utredare av eventuella penningtvättsaffärer med Forensic Risk Alliance. Det tidigare beslutet att låta EY hålla i granskningen har kritiserats, då det blivit känt att EY själva är föremål för granskning i samband med penningtvättsskandalen i Danske Bank. Aktien sjönk 1,4 procent. 

Nordeas vd Casper von Koskull säger i en intervju med danska tidningen Børsen att banken inte varit tillräckligt bra på att hantera penningtvätt och att Nordea också kommer att bli bötfällda i Danmark.

"Bankerna kan inte lösa detta själva", sade han i intervjun och nu vill Nordeachefen att politikerna inrättar en ny EU-myndighet som ska arbeta över landsgränserna med att bekämpa penningtvätt. Nordeas aktie backade 0,4 procent.

Bland de aktier som gick i motsatt riktning återfanns H&M som steg 1,4 procent medicinteknikbolaget Getinge som avancerade 0,8 procent.

Skogsbolaget SCA steg för åttonde dagen i rad och med dagens uppgång på 0,33 procent är aktien upp närmare 25 procent sedan årsskiftet. 

Omsättningen i Global Fashion Group, Kinneviks delägda nätmodehandlare för tillväxtmarknader, ökade med 22,4 procent i fasta valutor till 452 miljoner euro under fjärde kvartalet 2018. Kinneviks äger 35 procent av Global Fashion Group, aktien var dock oförändrad.

Utanför storbolagen steg klädbolaget Kappahl 3,4 procent. Kepler Cheuvreux har höjt sin rekommendation för modebolagets aktie till behåll från minska.

I motsattriktning gick branschkollegan MQ som backade 2,9 procent till 8:40 kronor. Kepler Cheuvreux har sänkt riktkursen för MQ till 7:90 kronor från 13 kronor. Rekommendationen minska upprepas.

Lucara Diamond retirerade 3,9 procent till 11:30 kronor på tisdagen. Pareto Securities har sänkt rekommendationen för gruvbolaget till behåll från tidigare köp. Riktkursen sänks till 12 kronor från 13 kronor.

Samma analyshus har höjt riktkursen till 250 kronor från 220 kronor och upprepar köprekommendationen för gamingbolaget THQ Nordic, som gick i motsatt riktning och steg 0,8 procent till 193:60 kronor. 

"2019 ser ut att bli ett händelserikt år för THQ Norodic med ett antal större lanseringar, såsom Biomutant (där vi uppskattar tredje kvartalet 2019), aviseringar av större projekt samt ytterligare värdeskapande förvärv", skriver Pareto.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer