ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Nedåt på börsen – H&M mot strömmen

Stockholmsbörsen stängde på minus under måndagen men förbättrades ändå en hel del från dagens lägstanivåer. Bland vinnarna fanns klädjätten H&M som delårsrapporterar på fredag.

Vid stängning var storbolagsindexet OMXS30 ner 0,2 procent samtidigt som breda OMXS hade backat 0,3 procent. Tidigare under dagen var indexen nere på närmare minus 1 procent.

Indextunga H&M gick mot strömmen och steg 1,3 procent inför fredagens delårsrapport för det första kvartalet.

I botten av indexet fanns en rad verkstads- och industribolag, där ståltillverkaren SSAB hade den sämsta utvecklingen och sjönk 1,9 procent.

ABB:s tyska konkurrent Kuka, som tillverkar industrirobotar, ska på torsdag avisera ett sparprogram om 300 miljoner euro och varsla om uppsägning av personal, rapporterade Handelsblatt. ABB backade 0,8 procent och bland övrig verkstad var Volvo ner 1,3 procent.

Kinnevik riskerar stämning från Metros vd och ägare Christen Ager-Hanssen. Han hotar att stämma investmentbolaget på 300 miljoner kronor för att ha manipulerat siffror i den ekonomiska redovisningen. Kinnevik sjönk 0,9 procent.

På måndagen handlas MTG utan rätt till aktier i Nent, det vill säga tv-verksamheten som ska knoppas av från det snart e-sport- och gamingfokuserade MTG och som beräknas göra debut på börsen senare i veckan. MTG-aktien sjönk drygt 65 procent, i linje med att vissa analytiker hade räknat med att avskilda Nent skulle utgöra i storleksordningen 60 procent av värdet.

Utbildningsföretaget Academedia bedömer att skolpengsökningen 2019 för skolbolagets svenska verksamheter kommer att vara i genomsnitt 2,5 procent - lika mycket som i fjol. Samtidigt upprepade bolaget att skolpengsökningen inte kommer att ”kompensera för kostnadsökningen” från löneglidningen till följd av personalbrist. Aktien var ned 1,2 procent.

Spelmarknadsföringsbolaget Catena Media steg 4,4 procent efter en köprekommendation av Dagens Industri. Under det kommande året kan aktiemarknadens fokus komma att vändas från Catena Medias tidigare misslyckade förvärv till bolagets jättepotential i USA, tror tidningen.

Storytel-storägaren Jonas Sjögren har via bolag sålt aktier för drygt 70 miljoner kronor i ljudboksbolaget till kursen 104 kronor. Aktien föll 5,8 procent till 97,60 kronor.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies