ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Brexit

Boris Johnson ännu ett steg närmare partiledarposten

  • Storfavoriten Boris Johnson har på tisdagen tagit ännu ett steg närmare premiärministerposten. Foto: Jeff Gilbert

Den tidigare brexitministern Dominic Raab har eliminerats i den andra rundan av konservativa Tories partiledarval, där efterträdaren till Theresa May ska utses.

Det står klart efter tisdagskvällens omröstning som har släppt igenom övriga fem kandidater till nästa runda, efter att de säkrat minst 33 röster i partigruppen, rapporterar BBC. 

Därmed har storfavoriten och brexitförespråkaren, den tidigare Londonborgmästaren och utrikesministern Boris Johnson, tagit sig ännu ett steg närmare premiärministerposten efter att ha knipit 126 röster.

Det ger honom ett rejält försprång till tvåan Jeremy Hunt, som fick 46 röster, liksom Michael Gove med 41 röster. Även Rory Stewart och Sajid Javid är igenom till nästa omgång 37 respektive 33 röster.

Dominic Raab fick endast 30 röster och går inte vidare i kampen om vem som ska ta över efter Theresa May.

Ytterligare omröstningar kommer att hållas under veckan till dess att endast två kandidater återstår. Därefter inleds den 22 juni en slutgiltig omröstning när Tories omkring 160.000 partimedlemmar ska tycka till genom poströstning. En vinnare kommer att tillkännages omkring en månad senare, enligt BBC.

Enligt tidningen The Guardians sammanställning av odds innan tisdagens omröstning hade Boris Johnsson 88 procent chans att bli Tories nästa partiledare och därmed Storbritanniens premiärminister. Det ger den före detta Londonborgmästaren god marginal till tvåan Rory Stewart, som har 11 procents chans att bli partiet och landets nästa ledare.

Som Di tidigare rapporterat, har sannolikheten att Boris Johnson blir Storbritanniens premiärminister ökat från 20 till 90 på en månad, enligt undersökningsbolaget Predictit.

Pundet har samtidigt gått i motsatt riktning och försvagats på oro för en ökad risk för en avtalslös brexit, men påverkades inte nämnvärt av tisdagens valresultat. Flera av premiärministerkandidaterna, däribland Boris Johnsson ställer sig bakom en brexit den 31 oktober oavsett om ett avtal för hur separationen är på plats eller inte.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer