ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Brexit

Boris Johnson till attack – pundet rasar

  • Foto: Rui Vieira

Storbritanniens nya premiärminister Boris Johnson går till attack inför veckans möten med Frankrikes Emmanuel Macron och Tysklands Angela Merkel.

Han kräver åter att EU backar om nödlösningen kring Nordirlands gräns mot Irland, backstoppen. Annars blir det en avtalslös brexit.

Pundet faller efter attacken.

I veckan träffar Boris Johnson för första gången som premiärminister de två EU-ledare som har mest att säga till om i brexitprocessen: Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Sedan följer ett toppmöte i G7-gruppen i franska Biarritz till helgen.

Boris Johnson har redan satt tonen i ett brev till EU-rådets avgående ordförande Donald Tusk. Han pekar på att det brittiska parlamentet redan har sagt nej till utträdesavtalet med EU just på grund av ”odemokratiska backstoppen”.

”Backstoppen låser Storbritannien, möjligen för obegränsad tid, i ett internationellt avtal som binder oss i en tullunion och lägger stora delar av lagstiftningen för den inre marknaden på Nordirland”, skrev Boris Johnson på måndagskvällen.

I brevet till EU-toppen skriver han också att backstoppen hotar att försvaga långfredagsavtalet, fredsavtalet för Nordirland från 1998.

”Genom att ta bort kontroll över stora områden av kommersiellt och ekonomiskt liv i Nordirland till ett externt organ över vilket folket i Nordirland inte har någon demokratisk kontroll, riskerar balansen att bli underminerad.”

I stället vill Boris Johnson ha ”flexibla och kreativa lösningar för de unika förhållandena på ön Irland”. 

”Det betyder att alternativa sätt att sköta skillnader i tullar och lagar vid brexit måste utforskas”, skriver han vidare i brevet till Donald Tusk, som även sändes till EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och de andra EU-ländernas stats- och regeringschefer.

Donald Tusk svarade på tisdagen.

”Backstoppen är en försäkring för att undvika en hård gräns på ön Irland om det inte finns något alternativ. De som är emot backstoppen och inte föreslår något realistiskt alternativ stödjer i praktiken att åter bygga en gräns. Även om de inte medger det”, skrev han på Twitter.

På måndagskvällen höll Boris Johnson även ett nästan timslångt samtal med Irlands taoiseach (premiärminister) Leo Varadkar. 

”Premiärministern indikerade att utträdesavtalet i sin nuvarande form inte går igenom i underhuset, att backstoppen måste bort och att en alternativ lösning krävs. Taoiseach upprepade att EU27:s position är att utträdesavtalet inte kan öppnas igen, och tryckte på vikten av en legalt fungerande garanti för att säkra ingen hård gräns och fortsatt frihandel på ön Irland”, enligt ett pressmeddelande från den brittiska regeringen.

De två var i stort sett bara överens om att fördöma måndagens bombdåd i Nordirland - och att hålla ett möte i Dublin i september.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies