– Vi företräder varje år cirka 500 personer från hela Sverige som skadats i trafiken och vår ambition är att bidra till att skadade får rätt ersättning för sina personskador. De juridiska ombuden gällande trafikskador har alla minst 30 års erfarenhet i försäkringsbranschen. Vanligtvis ersätter trafikförsäkringen ett juridiskt ombud vid skador till följd av trafik vilket innebär att den skadade erhåller kostnadsfri hjälp, säger Svenska Folkets Ombuds VD Henrik Grotte.
Handläggaren är avgörande
Rätten till ersättning för trafikskador utgår i första hand från trafikskadelagen och prejudicerande domar. Som ombud räcker det inte att ha kunskap om paragraferna utan man behöver också vara väl insatt gällande praxis
– För att ersättning ska utgå krävs det samband mellan olyckan och skada. Både vad gäller bedömning av samband, vilka ersättningar och storlek så spelar handläggaren på försäkringsbolaget och de av försäkringsbolagen utsedda medicinska rådgivarna en avgörande roll, säger Henrik Grotte.
Kan misskreditera den skadelidande
Handläggaren på försäkringsbolagen tillställer bland annat medicinska underlag och skriftliga frågor till de medicinska rådgivarna. Det medicinska underlaget behöver vara korrekt men så är inte alltid fallet. I denna process är det inte ovanligt att det tillförs för ärendet irrelevanta uppgifter vilket kan misskreditera den skadelidande så att dennes rätt till ersättning minskar eller helt uteblir.
– Tyvärr förekommer det situationer där skadereglerare är så uttömmande i sina frågeställningar till läkarna att de ofta och gärna utförligt meddelar de detaljer som kan vara till nackdel för den skadelidande. Det är inte heller ovanligt att handläggaren på försäkringsbolaget också tar in fler bedömningar för att få ned den medicinska bedömningen på en lägre nivå, säger Henrik Grotte.
Kontrollerar att ärendet är komplett
Det finns också exempel där de medicinska rådgivarnas svar är förvånade som när medicinska rådgivare till exempel anger i sin bedömning att det förelåg ringa krockvåld vid trafikhändelsen, trots att bilen totalförstördes vid trafikolyckan. Dessvärre är det också förekommande att exempelvis den medicinska rådgivaren i ortopedi tar ställning gällande psykiatriska besvär.
– Vi kontrollerar att ärenden är kompletta och att frågorna som ställs till handläggaren är relevanta och opartiska, samt att de medicinska rådgivarnas bedömningar baseras på underlagen och att också deras bedömningar är relevanta, avslutar Henrik Grotte.
Fakta
Svenska Folkets Ombud AB företräder varje år ca 500 personer som skadats i trafiken och de juridiska ombuden gällande trafikskador har alla minst 30 års erfarenhet i försäkringsbranschen.
VD: Henrik Grotte
010 - 15 00 535
0723 - 59 91 10