ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Boozt höjde sina cirkapriser inför Black Friday

Nätmodehandlaren Boozt rasar på börsen. Nu kan Di avslöja att bolaget anger högre cirkapriser inför "Black Friday" än vad kläderna nyligen såldes för.

Rabatten framstår därmed som klart högre än om de egentliga cirkapriserna hade använts.

Boozt är onsdagens och torsdagens strykpojke på börsen, med kursras efter en marginalprognossänkning i samband med onsdagens redovisade förlustdubbling, där vd skrev om "ökad kampanjintensitet i branschen" för närvarande.

Nu visar det sig att bolaget tar till milt uttryckt kreativa kampanjtrick för att vända skutan: i marknadsföringen inför fredagens "Black Friday" uppges luvtröjor från Gant säljas med hela 30 procents rabatt: 839.30 kronor jämfört med 1.199 kronor, som anges som ordinarie pris.

Ett kundbrev från 23 oktober från Boozt, som Di har tagit del av, visar emellertid att tröjan i fråga då såldes för 1.099 kronor, utan några angivna rabatter – ett pris som för övrigt är identiskt med det som Gant själva säljer tröjan för på sin egen hemsida.

Jämfört med detta pris är rabatten knappt 24 procent.

Användning av högre cirkapriser än vad som faktiskt varit fallet tycks inte vara första gången Boozt har tagit till okonventionella metoder. På prisjämförelsesajten Prisjakt skräder användarna inte orden om liknande tilltag tidigare i år:

"Har 'Stor Rea' där jättemånga produkter är prissänkta på prisjakt. När man klickar sig in så stämmer det att det är rea... Men varken originalpriset eller reapriset stämmer. Reapriset på deras sida är dessutom högre än originalpriset på prisjakt! Varning för potentiell scam!", skrev exempelvis användaren "gyttegott" för fyra månader sedan.

Användaren "platinum" var inte mer nådig:

"Lockar med priser som inte stämmer, detta på varor som inte ens finns i lager. Undvik dessa skojare", hette det från användaren.

Di har sökt Boozt för kommentarer. 

Nyhetsbyrån Direkt rapporterade inför julen 2016 att då Qliroägda Lekmer ägnade sig åt liknande prisjusteringar som Boozt nu gör.

Boozt-aktien var ned nästan 11 procent till 49,40 kronor vid 17-tiden på torsdagen. Det är 20 procent lägre än "cirkapriset", teckningskursen inför noteringen som sköttes av Danske Bank och Carnegie: 62 kronor.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies