ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Bonnesen duckar om omfattningen av misstänkt penningtvätt

  • Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen vill i en intervju med Sveriges Radio inte kommentera omfattningen av misstänkt penningtvätt eller om de uppgifter som kom fram i Uppdrag granskning stämmer.
”Du vet precis lika väl som jag att jag kan inte uttala mig om enskilda namn”, säger hon till SR. 

Swedbank meddelar på fredagsmorgonen att styrelsen har fortsatt förtroende för vd Birgitte Bonnesen efter den initiala externa granskning av penningtvättsanklagelserna som konsultbolaget Forensic Risk Alliance, FRA, genomfört. 

”Först vill jag säga att den här rapporten bekräftar min bild av hur vi arbetar i banken. Vi arbetar kontinuerligt med att upptäcka försök att utnyttja banksystemet för penningtvätt. Det gör mig väldigt trygg”, säger Birgitte Bonnesen till Sveriges Radio. 

Di och SVT har tidigare kunnat berätta vad som står i en intern granskningsrapport daterat september 2018. Av rapporten framgår bland annat att misstänkta kunder har slussat 80 miljarder kronor mellan Swedbank och Danske Bank under åren 2007 till 2015.

”Det är interna rapporter för det första. För det andra, det som är viktigt att sätta i kontext är att vi monitorerar miljoner transaktioner varje dag. Och vi rapporterar tusentals misstänkta transaktioner till polisen varje år. Det är ett ständigt pågående arbete”, säger Birgitte Bonnesen till Sveriges Radio. 

SR: Vad är din bild av hur omfattande det är?

”Det här pågående arbetet pågår hela tiden i alla banker och också i Swedbank. Det är det här jag kommer tillbaka till, jag tror det är över 10 miljoner transaktioner vi monitorerar varje dag. Det är miljarder transaktioner per år och när man ser på hur många transaktioner som vi anmäler till polisen. Det säger någonting. Vi är på den här frågan”, säger Birgitte Bonnesen till Sveriges Radio. 

SR: Stämmer uppgifterna i Uppdrag granskning?

”Du vet precis lika väl som jag att jag kan inte uttala mig om enskilda namn”, säger Birgitte Bonnesen till Sveriges Radio och poängterar samtidigt att bara för att det kommit fram uppgifter betyder det inte nödvändigtvis att banken har gjort något fel. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies