ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Boeing ska installera säkerhetsalarm i 737 Max – kostade extra tidigare

Flygplanstillverkaren Boeing kommer att installera ett särskilt säkerhetsalarm i flygplan inom 737 Max-programmet efter olyckorna i Indonesien och Etiopien. Enligt brittiska Financial Times har Boeing tidigare tagit extra betalt av kunderna för tjänsten.

Säkerhetsalarmet i fråga utlöses om två separata sensorer som känner av planets anfallsvinkel, vinkeln på nosen, skickar olika signaler. Då börjar en lampa blinka för att uppmärksamma piloterna på problemet.

Enligt Financial Times uppgifter kommer säkerhetssystemet inkluderas i alla nya flygplan och installeras i plan som redan levererats.

Säkerhetsanordningen är dock inte en ny uppfinning. Flygbolag har kunnat välja att inkludera varningssystemet mot en extra kostnad. Det bekräftas av en pilot för Norwegian som Financial Times talat med.

Även flygchefen Tomas Hesthammer bekräftar för tidningen att Norwegian, liksom andra flygbolag, valt bort funktionen då den inte ansågs nödvändig och inte krävts av myndigheter.

”Enligt Boeing skulle denna funktion inte ha kunnat förebygga de felaktiga signaler Lion Air-piloterna fick, säger Tomas Hesthammer till Financial Times och hänvisar då till de piloter som flög planet som kraschade utanför Indonesiens kust i oktober förra året.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies