ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Boeing drar tillbaka prognoser efter 737 Max-problemen

  • Foto: Dimas Ardian

Den krisande flygplanstillverkaren Boeing rapporterar ett något lägre resultat än väntat enligt Bloombergs analytikersammanställning. Samtidigt drar bolaget tillbaka prognoserna för 2019.

Resultatet per aktie på 3,16 dollar var något lägre än snittprognosen 3,25 dollar i Bloombergs analytikersammanställning.

Intäkterna kom däremot in i stort sett i linje med analytikerkårens förväntningar på drygt 22,9 miljarder dollar.

Samtidigt meddelar Boeing att de tidigare prognoserna för helåret dras tillbaka helt med hänvisning till problem med 737 Max. Bolaget utlovar nya prognoser men ger inget datum för när de kommer att kommuniceras.

Det bör tolkas som att det ännu inte finns någon klarhet i när problemen kan vara åtgärdade enligt George Ferguson, flyganalytiker på Bloomberg Intelligence.

”Det är mycket diskussion om vad de gör men ingen ting konkret om tajmingen”, uppger han i en snabbkommentar.

Boeing har slutfört över 135 tester av den mjukvaruuppdatering som utlovats enligt rapporten.

”Bolaget fortsätter att arbeta nära med globala myndigheter och vår flygbolagspartner för att testa mjukvaran uttömmande och färdigställa ett robust paket av tränings- och utbildningsmedel”, skriver Boeing.

Förväntningarna på onsdagens rapport har kommit ned kraftigt till följd av flygförbudet för 737 Max. Tidigare under dagen rapporterade Bloomberg att analytikerna snittprognoser för resultatet och intäkterna sänkts med 24 respektive 9 procent bara under den senaste månaden.

Intäkterna från segmentet för kommersiella flygplan tyngdes föga förvånande av problemen med 737 Max. Leveranserna sjönk med 19 procent på årsbasis till 149 plan medan intäkterna minskade med 9 procent till 11,8 miljarder dollar. Rörelseresultatet sjönk med 17 procent till knappt 1,2 miljarder dollar medan rörelsemarginalen sänktes med 1 procentenhet till 9,9 procent.

Det bör också noteras att Boeings beslut att dra ned produktionen av 737 Max-plan fattades först i början av april, alltså precis i slutet av kvartalet.

Försvarssegmentet, där Boeing bland annat samarbetar med svenska Saab, noterade dock en intäktsökning på 2 procent till 6,6 miljarder dollar medan rörelseresultatet och rörelsemarginalen bättrades till 847 miljoner dollar respektive 12,8 procent. Totalt uppgick orderingången till 12 miljarder dollar under kvartalet och orderstocken ökade till 67 miljarder dollar.

Även inom tjänstesegmentet steg både intäkter och resultat. Intäkterna var upp 17 procent på årsbasis till 4,6 miljarder dollar medan rörelseresultatet stärktes med 1 procent till 653 miljoner dollar. Rörelsemarginalen bättrades med 2,3 procentenheter till 14,1 procent.

Aktien har åkt både upp och ned på rapporten men handlas nu upp 0,7 procent i den amerikanska förhandeln. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies