1515
Annons

BoE-toppchef: Kryptovalutor kan ge nästa Lehmankrasch

Bank of Englands vice ordförande för finansiell stabilitet Jon Cunliffe varnar för att vi kan få en upprepning av subprimekrisen från 2008, fast denna gång med kryptovalutor om det inte införs tuffare reglering. 

Innehåll från InyettAnnons

Brister inom internkontrollen ökar risken för bedrägeriförsök

För att identifiera fel, misstag och i värsta fall bedrägerier behöver ett företag kontrollera varje faktura. Problemet är att tiden ofta inte räcker till.

– Mycket går på slentrian när man godkänner leverantörsbetalningar, förklarar Magnus Månsson, vd på Inyett.

Läs mer om hur du kan uppnå säkra betalningar

En faktura godkänns av någon i organisationen, som kanske inte alls har det som primär uppgift, och sedan ska den attesteras av ekonomiavdelningen där man inte ser någon anledning att ifrågasätta en godkänd faktura. Betalningen skickas iväg – och förhoppningsvis är allt i sin ordning. Men tyvärr är så inte alltid fallet.

– Betalar man in många fakturor per dag är det omöjligt att till exempel kolla upp om leverantören är ett aktivt bluffbolag eller precis har blivit av med sin F-skatt. Det tar alldeles för lång tid, förklarar Magnus Månsson, vd på Inyett, som har en plattform inom säkra betalningar.

Magnus Månsson, vd på Inyett.
Magnus Månsson, vd på Inyett.

Kollar upp leverantören i realtid

Enligt en undersökning från Inyett, som varje år läser av 60 miljoner transaktioner, ligger kostnaden för felaktiga leverantörsbetalningar i snitt på över 100 000 kronor per år för ett svenskt bolag. Då handlar det om allt från betalningar till bluffbolag och gironummer som inte längre är aktiva till betalningar med avvikande betalmönster och leverantörer som har gått i konkurs.

– Hela idén med vår automatiserade lösning är att se till att våra kunder undviker misstag, risker och bedrägerier i samband med leverantörsbetalningar. Vårt system får tillgång till all viktig information på bara någon sekund.

”Det knöt sig i magen”

Magnus Månsson lyfter ett exempel med en kund som hade klickat iväg en betalning på över 30 000 kronor till fejkat annonsbolag, men som tack vare en varning från Inyetts tjänst lyckades stoppa transaktionen innan den gick igenom.

– Kunden berättade hur det knöt sig i magen när systemet varnande för bolaget med en röd flagga. Det är ingen som vill behöva stå till svars för att man har slösat bort tusentals kronor.

Läs mer om hur du kan uppnå säkra betalningar

Mer från Inyett

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Inyett och ej en artikel av Dagens industri

Barclays får böter på 361 miljoner dollar i USA

Den brittiska banken Barclays får böter på 361 miljoner dollar i USA för ett misstag som ledde till att banken ”översålde” strukturerade finansiella produkter (derivat) till ett värde av 17,7 miljarder dollar, framgår av ett pressmeddelande.

Felet uppdagades tidigare i år, då det stod klart att Barclays av misstag sålt strukturerade produkter och börshandlade ”notes” – icke säkerställda skuldväxlar som följer ett underliggande index. Barclays råkade sälja 75 procent fler av de nämnda värdepappren än den tillåtna gränsen på 20,8 miljarder dollar. Gränsen hade kommit till genom en överenskommelse med amerikanska finansinspektionen SEC.

SEC konstaterar att banken misslyckats med att implementera interna kontrollsystem för att följa upp transaktioner i realtid.

”Vi vitsordar Barclays arbete med att identifiera, avslöja och återställa felet, men kontrollen och felets magnitud är helt ofattbart”, skriver SEC:s regelefterlevnadschef Gurbir Grewal i ett uttalande.

Köparna av värdepappren, som är att betrakta som icke-registrerade säkerheter, hade rätt att begära Barclays på återköp till originalpris jämte ränta. Banken tog en kostnad på 1,3 miljarder pund i andra kvartalet som en konsekvens av återköpen. Till detta kommer nu alltså 361 miljoner dollar i böter och ränta till SEC. 161 miljoner av dessa skrivs dock av från bötesbeloppet givet att återköpserbjudandet mot de kunder som drabbats anses kompensera för denna summa, som representerar orättmätig vinst och ränta.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera