ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Handelskriget

Nya rekord på Wall Street efter ny handelsoptimism

De amerikanska börserna lyfte på torsdagen och S&P 500 nådde en ny rekordnivå sedan det rapporterats att amerikanska och kinesiska förhandlare är överens om villkoren i ett fas ett-avtal mellan länderna. Avtalet ska enligt uppgifterna bara vänta på att bli undertecknat av Donald Trump.

Ett möte mellan handelsrepresentanter och presidenten ska hållas senare, rapporterar Bloomberg med hänvisning till anonyma källor. Ett tillkännagivande uppges möjligen kunna komma senare under kvällen.

En talesperson för Vita huset har avböjt att kommentera uppgifterna.

De amerikanska börserna lyfte på nyheten och S&P 500 stängde på nya rekordnivån 3.169 punkter efter att ha handlats upp med 0,9 procent. Även Nasdaqs kompositindex stängde 0,7 procent upp till nya rekordnivån 8.717 punkter och Dow Jones stärktes 0,8 procent. 

Bland enskilda aktier kan noteras att Facebook tappade 2,6 procent efter att Wall Street Journal rapporterat att den federala handelskommissionen FTC vill sätta stopp för hur Facebooks appar interagerar med varandra. 

Boeing tappade 1,0 procent, men Caterpillar, som tidigare under dagen rapporterat oförändrade försäljningssiffror för maskiner under perioden september-november, handlades upp med 1,9 procent. 

Storbankerna gick också starkt med uppgångar mellan 2,0 och 3,1 procent för Goldman Sachs, Wells Fargo, Citi, JP Morgan och Bank of America.

Redan tidigare under dagen fick de globala börserna en rejäl skjuts uppåt av att Donald Trump twittrade att ett ”stort avtal” mellan Kina och USA var nära. Stockholmsbörsen steg till en uppgång på 0,7 procent och breda index satte nytt rekord.

Ett fas ett-handelsavtal mellan länderna väntas i huvudsak vara byggt kring att Kina lovar att öka importen av amerikanska jordbruksprodukter i utbyte att USA skjuter upp de utökade tullar som är planerade att börja gälla på söndag, den 15 december, skriver Bloomberg.

Nyhetsbyrån påminner också om att Donald Trump tidigare har tackat nej till föreslagna Kina-avtal. I oktober tillkännagav han att ett avtal med Kina var ”veckor bort” men flera månader senare finns inget sådant på bordet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer