ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Rapportfloden

Blodrött för bankerna – Nordeas aktie på träsknivå

  • Casper von Koskull. Foto: Jesper Frisk

Storbanken Nordea placerar sig i botten av storbolagsindex på lägsta kursen sedan januari 2013 efter torsdagsmorgonens kvartalsrapport. 

Bankaktierna faller på bred front efter en rad rapportbesvikelser och totalt har 51 miljarder kronor gått upp i rök.

Nordea levererade ett räntenetto och rörelseresultat under förväntan i ett andra kvartal som vd Casper von Koskull beskriver som ”inte tillfredsställande”. 

Med anledning av att de finansiella förutsättningarna bedöms har förändrats med räntor som förväntas ligga kvar på låga nivåer längre, har banken beslutat att se över sina finansiella mål inklusive kapital- och utdelningspolicy. Utfallet förväntas presenteras i samband med att banken släpper rapporten för det tredje kvartalet.

”Vår prestation är inte tillfredsställande och det krävs ytterligare åtgärder för att stärka det finansiella resultatet”, skriver han i vd-ordet.

Nordeas aktie föll som mest omkring 7 procent i den inledande handeln på torsdagen till nivåer som inte har nåtts sedan januari 2013. Strax efter klockan 10 har nedgången mildrats till 5,8 procent.

Även de övriga storbankerna följer med ned på torsdagen. Swedbank tappar 1,1 procent medan Handelsbanken och SEB är ned 0,1 respektive 0,7 procent strax efter klockan 10.

Vid stängning på tisdagen, innan svaga rapporter från Swedbank och handelsbanken sänkte sektorn, värderades Nordea till knappt 287,6 miljarder kronor på Stockholmbörsen. När aktien nu fallit knappt 6 procent på torsdagens rapport har börsvärdet fallit med 22,6 miljarder kronor. I och med torsdagens nedgång har Swedbank nu tappat drygt 14 miljarder i börsvärde sedan rapportsläppet.

Även Handelsbanken har efter bankens rapport, som släpptes innan börsens öppning på onsdagen, tappat drygt 11,9 miljarder i börsvärde räknat på både A- och B-aktien.

Minskningen är klart mindre i SEB trots att både A-aktien och den mindre handlade C-aktien har dragits med ned i den allmänna banknedgången. Vid klockan 10 på torsdagen har storbanken tappat totalt 2,7 miljarder i börsvärde.

Totalt har de svenska storbankerna alltså tappat strax över 51 miljarder kronor i börsvärde under de senaste två handelsdagarna.

Inför rapportperioden var Nordea analytikerkårens favorit i sektorn. Av de rekommendationer som ingår i Bloombergs sammanställning för aktien var 46 procent köprekommendationer, högst andel bland samtliga svenska storbankerna.

Den genomsnittliga riktkursen indikerade också en uppgång om strax över 15 procent. Swedbanks snittriktkurs indikerade visserligen en högre uppgång på hela 29 procent men det förklaras sannolikt av att riktkurserna bara kommit ned något under våren samtidigt som aktien pressats hård av penningtvättsskandalen.

Casper von Koskulls dystra uttalanden i torsdagens vd-kommentar lär också ge analytikerna anledning att se över sina estimat för kommande kvartal. På torsdagsmorgonen hade snittprognosen för Nordeas rörelseresultat kommit upp närmare 4,5 procent de senaste fyra veckorna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer