ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Blodröd dag för Buffett – 40 miljarder kronor back i ketchupkatastrof

  • Dystert för Kraft Heinz som rasade över 27 procent på Wall Street på fredagen. Foto: TT

Kraft Heinz, ett av Warren Buffett-bolaget Berkshire Hathaways största innehav rasade över 27 procent på Wall Street på fredagen.

Livsmedelsjätten hade en synnerligen dyster börsdag efter att på torsdagskvällen ha kommit med en rad för aktieägarna deprimerande nyheter. Bland annat skrivs värdet på flera varumärken ner med över 15 miljarder dollar och bolaget fick också berätta att man blivit stämda av amerikanska finansinspektionen SEC för bristande redovisnings- och upphandlingsrutiner.

Domen från investerarna blev stenhård – aktien handlades ner drygt 27 procent. 

För Warren Buffett innebär det en förlust på pappret på en bra bit över 4 miljarder dollar – på en dag. Berkshire Hathaway äger nämligen 325,6 miljoner aktier i Kraft Heinz, ett innehav som så sent som maj förra året lovordades av finansgurun i en intervju med CNBC.

”Det är fortfarande en mycket, mycket bra affär”, sa Buffett då om Heinz ketchup och Philadelphia cream cheese, apropå att styrkan i Kraft-Heinz-varumärkena eroderat de senaste åren som en konsekvens av nya kosttrender.

CNBC konstaterar att i ljuset av Buffetts välkända strategi att satsa på extremt säkra och långsiktiga investeringar torde tvåsiffriga marknadsrörelser förefalla som en smärre chock.

Detsamma gäller förmodligen Kraft Heinz nya utdelning, som nästa år blir 40 cent per aktie och kvartal, ner från 63 cent.

Även Coca-Cola – Berkshire Hathaways fjärde största innehav – hade en tung börsdag och sjönk 1,3 procent. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies