1515
Annons

Blandat i Asien – Samsungs vinstökning gav inget kurslyft

Foto:Yam G-Jun

Asienbörserna utvecklas blandat i onsdagshandeln efter att kurserna på Wall Street backat något under tisdagen. De europeiska marknaderna ser ut att gå mot en oregelbunden start.

Innehåll från Schneider ElectricAnnons

Hållbar fastighetsautomation med människan i fokus

Allt fler fastighetsägare har idag ett stort fokus på hållbarhet. Med Schneider Electrics system för fastighetsautomation kan de enkelt övervaka och styra sina byggnader och snabbare uppnå hållbarhetsmålen.

Fastigheter står idag för omkring 30 procent av världens energianvändning och för nästan 40 procent av de årliga koldioxidutsläppen. För att uppnå målen i Parisavtalet och begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, måste 3 procent av byggnadsbeståndet i Europa renoveras varje år. Idag ligger renoveringstakten på endast 1-1,5 procent årligen och det största hindret för att investera i hållbara byggnader är finansiering. Lösningen för att säkerställa mer träffsäkra investeringar är att använda sig av digital teknik.

- En av våra lösningar för fastighetsautomation är digital tvilling, en spegling av en verklig fastighet, med vilken man kan skapa datadrivna insikter för att optimera energianvändningen i sina fastigheter. Man får här data i realtid, kan simulera energiflöden och modellera förändringar innan de tillämpas live i anläggningen. Den digitala tvillingen skapar mervärde för fastighetsägaren, som kan ta rätt beslut för att optimera driften, säger Tomas Bäckstadi, Service and Business Development Director , Schneider Electric.

En öppen plattform för byggnadens olika system

80 procent av 2050 års byggnader uppskattas redan idag vara byggda, vilket innebär att både det befintliga fastighetsbeståndet såväl som kommande byggnader behöver kunna hanteras för att uppnå hållbarhetsmålen. 

Med Schneider Electrics fastighetsautomationssystem EcoStruxure™ Building Operation (EBO) möjliggörs enkel och flexibel styrning och övervakning av fastighetens olika system i en plattform. Med systemet skapas förutsättningarna för att samla, strukturera, analysera och agera på byggnadens data. För att möjliggöra dagens och framtidens allt mer uppkopplade byggnader har systemet inbyggt stöd för effektiv hantering och lagring av stora mängder data.

- Vi ser att fyra grundpelare driver utvecklingen av dagens och framtidens byggnader och därmed våra lösningar för fastighetsautomation– de behöver vara drift-och energieffektiva, motståndskraftiga, hållbara och utformade med människan i fokus. I och med att vi tillbringar uppåt 90 procent av våra liv inomhus blir det tydligt att de byggnader som vi vistas i har en stor påverkan på vårt välmående och hälsa. Luftkvalité, temperatur och belysning är exempel på parametrar som är viktiga att ha i åtanke. Med EcoStruxure™ Building Operation kan fastighetens olika system integreras sömlöst i en framtidssäkrad och flexibel plattform och bidra till att möjliggöra en mer produktiv och hälsosam inomhusmiljö för byggnadens nyttjare, säger Linnea Lunnbäck, Offer Manager, Schneider Electric. 

”Med en digital tvilling kan man skapa datadrivna insikter för att minska sin miljöpåverkan”

Läs mer om framtidens fastigheter

Mer från Schneider Electric

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schneider Electric och ej en artikel av Dagens industri

Morgonkoll: Asienbörser åt olika håll – lyft i Hongkong

Foto:Eugene Hoshiko

Veckan avslutas med en blandad utveckling och överlag små kursrörelser på Asienbörserna. Tokyobörsen backar något medan Hongkongbörsen stiger med draghjälp från teknikbolag som Alibaba och Tencent.

 

Strax efter klockan sex backar Tokyos Nikkei 225-index 0,1 procent. Bland förlorarna finns H&M-konkurrenten Fast Retailing som tappar drygt 1 procent. Softbank sjunker knappt 1 procent. Elektronikbolag som Nikon och Sony går mot strömmen och stiger mellan 2-3 procent.

Inflationen i Japan (KPI exklusive färska livsmedel) låg på 2,4 procent i årstakt i juli, enligt nya siffror, vilket var i linje med förväntningarna. Det var en ökning från 2,2 procent under månaden före.

I Fastlandskina rör sig Shanghais kompositindex runt oförändrad nivå medan Shenzenkomponenten tappar 0,4 procent.

Hongkongbörsens Hang Seng stiger däremot 0,4 procent. Volvos systerbolag Geely Automobile, som släppte kvartalsrapport på torsdagen, lyfter cirka 3 procent. E-handelsjätten Alibaba och Tencent avancerar cirka 2 procent vardera.

Seoulbörsens Kospi-index backar 0,3 procent och Sydneybörsens S&P/ASX 200 rör sig kring nollstrecket.

Nyheter från natten och morgonen från Nyhetsbyrån Direkt:

New Yorks börser avslutade torsdagshandeln på högre nivåer efter att ha inlett dagen på negativ mark. Starkt gick energisektorn och bland enskilda bolag blev Cisco en av dagens vinnare. S&P 500 var upp 0,2 procent till 4.284 motsvarande en uppgång om 0,1 procent räknat från Stockholmsbörsens stängning. 

Fed-chefen i St Louis, James Bullard, överväger att stödja en 75-punktershöjning vid nästa Fed-möte i september, då det är rimligt att få upp räntan till åtstramande nivåer. Kollegan i Minneapolis, Neel Kashkari, ser det som brådskande att få ned den mycket höga inflationen. 

Hushållens konsumentförtroende (GfK) i Storbritannien sjönk i augusti till en rekordlåg nivå. Samtliga delindex backade. 

Gruvbolaget Endomines har beslutat om flytt av bolagets säte från Sverige till Finland. Flytten av moderbolagets säte genomförs i form av en omvänd gränsöverskridande fusion, varigenom det nuvarande noterade moderbolaget Endomines AB fusioneras med ett finskt helägt dotterbolag, Endomines Finland Oyj. 

Africa Oils prospekteringschef Paul Martinez har sålt 200.000 aktier i bolaget till ett totalt värde på cirka 3,9 miljoner kronor. Försäljningen genomfördes på Torontobörsen på onsdagen till kursen 2:42 Kanadadollar. Enligt ägardatatjänsten Holdings äger Paul Martinez omkring 413.000 aktier i Africa Oil per den 15 augusti 2022. 

Volador, ett förvaltningsföretag där Garos styrelseordförande Rickard Blomqvist är storägare och vd, har sålt drygt 162.000 aktier i Garo till ett värde som uppgår till cirka 24,1 miljoner kronor. Enligt Garos hemsida äger Rickard Blomqvist, direkt och via bolag, 622.500 aktier i Garo. 

Asienbörserna visar en trevande uppgång på fredagen, samtidigt som dollarn tagit stöd av starkare data och hökaktig retorik från Fed-ledamöter. USA-räntorna har stigit lite. 

Kärninflationen i Japan steg i juli till 2,4 procent från 2,2 procent i juni, vilket var i linje med förväntningarna. 

Såväl Kinas president Xi Jinping som Rysslands president Vladimir Putin väntas delta vid G20-mötet i Indonesien i november, trots att USA vill utesluta Ryssland ur G20. Det skulle vara det första fysiska mötet bland ledarna sedan den ryska invasionen av Ukraina. 

Håll koll på...

Så går Beijer Alma
Beijer Alma, som kontrolleras av Anders Wall, kommer med sina halvårssiffror. Under första kvartalet slog bolaget analytikernas förväntningar på omsättning och vinst.

Bures rapport
Efter ett urstarkt 2021 gick det riktigt dåligt för familjen Tigerschiölds investmentbolag Bure under årets första kvartal. Upp till bevis för andra kvartalet.

Ny kross från Holmen?
Fredrik Lundbergs Holmen har gått bra på börsen den senaste veckan. Det första kvartalet krossade skogsbolaget jämförelsesiffror och förväntningar. Nu får vi rapport för det andra.

Heta affärssystem
Sparfavoriten Fortnox, som i april debuterade på börsens storbolagslista, rapporterar. Det första kvartalet gav ett kraftigt lyft för omsättning och resultat för affärssystembolaget.

Hela agendan hittar du här. 

 

Du missar väl inte: Förvaltaren: Skifte på börsen – köpläge i techtrion 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera