1515
Annons

Blandade USA-terminer inför tung rapportvecka

Terminerna för de ledande amerikanska börserna pekade åt olika håll inför måndagens öppning. Rapportsäsongen för det fjärde kvartalet är i full gång och inför handelsstart har Essity-konkurrenten Kimberly-Clark öppnat böckerna. 

Innehåll från AteaAnnons

Så sätts säkerhet och sekretess i fokus när välfärden digitaliseras

Digitala lösningar skapar bättre och mer effektiv vård och omsorg inom välfärdssektorn – men det finns utmaningar som måste hanteras.

Säkerheten och sekretessen får inte glömmas bort när den nya tekniken introduceras. 

– Det är viktigt att se över helheten och väga vinsterna mot riskerna. Säkerheten måste utvärderas löpande för att se till så att säkerhetsfunktionerna används rätt, säger Carl-Johan Ekelund, informationssäkerhetsexpert på Atea. 

Den nya digitala välfärdstekniken kan göra stor skillnad för brukare, personal och anhöriga. Tekniken kan verkligen revolutionera hur hela verksamheten inom välfärdssektorn bedrivs. Samtidigt som vården och omsorgen blir bättre finns också besparingar att göra.

Exemplen är många. En enda medicinrobot som placeras ut hos en äldre kan exempelvis frigöra 300 timmar för personalen som då kan läggas på andra brukare. Tekniska lösningar som gör det möjligt att skriva journaler direkt på plats eller hålla digitala möten kan också effektivisera arbetet.

Hemmonitorering, som innebär tillsyn och vård i hemmet via digitala möten och teknik som brukarna själva kan använda för att mäta sitt hälsotillstånd, är ytterligare ett exempel. 

– Man ser redan nu att hemmonitorering ger stora vinster. Prover följs upp digitalt och vårdtagaren får snabb återkoppling och vet direkt om något inte stämmer. Det ger bättre koll på den egna hälsan och minskar oron. Hemmonitorering avlastar samtidigt vården och minskar risken för smittspridning, säger Malin Sölsnaes, chef för fokusområdet äldreomsorg på Atea.

Många utmaningar med ny teknik inom välfärden

Men innan vård- och omsorgsgivare investerar i ny teknik måste man säkerställa att alla regulatoriska krav är uppfyllda. 

Hur ska behörigheter regleras och av vem? På vilka servrar lagras patientdata? Uppfyller datalagringen GDPR och andra krav? Hur tar man backup på data och var lagras den? Används rätt säkerhetsnivå när det gäller kryptering? Hur ska personalen veta vilka patientuppgifter som får delas i chattar? Fungerar trygghetslarmen på de nätverk som finns och uppfyller de kraven hos SOS Alarm? Vad händer med inloggningsuppgifter när någon slutar?

– Innan man tar in nya, digitala lösningar för välfärdstekniken är det viktigt att göra ett grundligt förarbete tillsammans med verksamheten, it-avdelningen och andra experter. Annars kanske man sitter där med något som inte uppfyller säkerhetskraven. Ska man bygga på säkerhet i efterhand kan det bli mycket dyrare och sämre. Hela besparingen som den nya välfärdstekniken skulle medföra bara försvinner, säger Carl-Johan Ekelund. 

Atea kan hjälpa till att introducera välfärdsteknik säkert

Atea har lång och bred erfarenhet av att hjälpa kommuner och andra omsorgsoperatörer att bättre dra nytta av den välfärdsteknik och de digitala lösningar som marknaden erbjuder – på ett tryggt, säkert och effektivt sätt. 

– Det råder inga tvivel om att välfärdsteknik är en förutsättning för högkvalitativ vård och omsorg – och för att äldre ska kunna leva självständigt och bo kvar hemma så länge de själva vill och kan. Men fällorna är många när det gäller tekniken. Det gäller att tänka sig för både en och två gånger innan man släpper in en ny, glimrande attraktiv lösning i verksamheten. Här kan vi på Atea hjälpa till, avslutar Carl-Johan Ekelund.

Om Atea

Genom att skapa en it-infrastruktur i världsklass är Atea med och lägger grunden till ett smartare och mer innovativt Sverige.

Läs mer om Atea här! 

 

Mer från Atea

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Atea och ej en artikel av Dagens industri

SEB:s seniorekonom: ”Britterna gör allt för att sätta krokben för sig själva”

Storbritanniens premiärminister Liz Truss och SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist
Storbritanniens premiärminister Liz Truss och SEB:s seniorekonom Robert BergqvistFoto:Frank Augstein, Jesper Frisk

Stora skattesänkningar, trots alla varningar om att det blir bensin på inflationsbrasan och hotande finanskris.

Storbritanniens premiärminister Liz Truss leker med elden, enligt SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist

När institutioner som Internationella valutafonden, IMF, vänder sig direkt till ett land för att rikta en skarp varning, ja då är det riktigt illa, konstaterar Robert Bergqvist på SEB.

”Det är väldigt unikt. IMF säger till Storbritannien 'ta tillbaka förslaget om skattesänkningar'.”

Liz Truss förslag om stora skattesänkningar på 45 miljarder pund (551 miljarder kronor) har satt hela finansmarknaden i Storbritannien i gungning.

”Britterna gör allt för att sätta krokben för sig själva.”

Robert Bergqvist pekar på flera anledningar till att Storbritanniens ekonomi är extra sårbar. Ekonomin har inte hämtat sig från brexit ännu, och nu råder kostnadskris och inflation som slår hårt mot Storbritannien. Men också den starka dollarn mot pundet eldar på inflationen där.

”Många länder är i ett svårt läge, men Storbritannien är särskilt utsatt”, säger Bergqvist.

Som om detta inte fanns föreslår nu den nya brittiska regeringen skattesänkningar och stimulanser, åtgärder som går helt på tvärs mot penningpolitiken. Sänkta skatter eldar på inflationen, dessutom träffar de dem som har det allra bäst ställt.

”Att man kan vara så tondöv, det är mycket märkligt.”

Den brittiska centralbanken Bank of England försöker förtvivlat hindra landets ekonomi från att krascha, med stora stödköp av statsobligationer och deklarationer om att räntan kan höjas precis så mycket som krävs.

Det får återverkningar även utanför de brittiska gränserna, och påverkar hela det globala finansiella systemet, förklarar Bergqvist. Så nog har vi anledning att vara oroliga även här, konstaterar han.

”Hon leker med elden.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera