ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Björn Wahlroos lämnar Nordea

Björn Wahlroos lämnar Nordeas ordförandepost. Torbjörn Magnusson, vd för If, föreslås ta över samtidigt som han utses till ny vd för Sampo.

Av ett pressmeddelande framgår av Björn Wahlroos inte ställer upp till omval i Nordeas styrelse. Björn Wahlroos har varit ordförande för Nordea sedan 2011 och är fortsatt ordförande för finska Sampo, som är största ägare i Nordea med knappt 21,3 procent av kapitalet och rösterna.

Torbjörn Magnusson har varit vd för If sedan 2002 och valdes in i Nordeas styrelse under 2018.  På torsdagens meddelas också att han kommer ta över som vd i Sampo när Kari Stadigh går i pension vid årsskiftet.

Björn Wahlroos uppger i ett pressmeddelande att han är stolt över att ha lett Nordea men att banken nu behöver ny energi och att det från Sampos perspektiv är logiskt att Torbjörn Magnusson tar över.

"Att vara ordförande för en bank är ett heltidsjobb och borde göras av en ledare på heltid. Jag kommer såklart att fortsätta att övervaka utvecklingen på Nordea från min position som Sampos ordförande", skriver Björn Wahlroos i en kommentar.

Även Lars G. Nordström, tidigare vd för Nordea mellan 2002 och 2007, och Silvija Seres avböjer omval till Nordeas styrelse.

Kari Jordan, tidigare vd för Mestäkoncernen förelås till ny styrelseledamot. Vidare föreslås Petra van Hoeken och John Maltby, båda med bakgrund inom finanssektorn, till styrelsen.

Nordea stiger på Stockholmsbörsen, upp 1,2 procent till 85,5 kronor efter en dryg timmes handel.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies