ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Björn Wahlroos: "Nordea håller inte på med penningtvätt"

  • Foto: Jack Mikrut

Styrelsen är inte nöjd med Nordeas intäktsutveckling. Det säger ordföranden Björn Wahlroos till Di.

Han pekar ut Danske Bank-härvan som ett skäl till Nordeas pressade värdering.

Efter tre år i rad med fallande intäkter går Nordea med ett fjärde. Under årets första nio månader var intäkterna 5 procent lägre än under motsvarande period i fjol.

Nordeas ordförande Björn Wahlroos har några förklaringar till att intäktsutvecklingen ser ut som den gör. Han pekar bland annat att merparten av årets intäktsbortfall är hänförligt till bankens tradingverksamhet i Köpenhamn.

Han lyfter även fram de senaste årens arbete med att stärka bankens regelefterlevnad och it-investeringar.

”Det har naturligtvis lett till att vår frontlinje, alltså våra kontor och annan säljpersonal, har blivit tvungna att syssla med rent administrativa uppgifter”, säger han.

När räknar styrelsen med en förbättrad intäktsutveckling?
”Vårt finansnetto gick över huvud taget inte ned under det senaste kvartalet.”

Men ni ligger 5 procent under fjolårets intäkter sett till första nio månaderna?
”Ja, men det sker i en omgivning när ränteläget är absolut extraordinärt lågt. Det är det för alla banker, jag vet, men vad du också i så fall måste notera är att vi har sålt bort stora delar av banken”, säger Björn Wahlroos och pekar bland annat på Nordeas ryska och baltiska verksamheter.

Vid sidan av Danske Bank är Nordea den lägst värderade storbanken i Norden. Vad bedömer du är orsaken till Nordeas relativt låga värdering?
”Det finns många förklaringar till den. Om jag tar de två viktigaste så är det dels att vi har haft enorma investeringar”, säger Björn Wahlroos.

”Banker som investerar jättetungt är sällan föremål för den allra högsta värderingen och har sällan den bästa resultatbilden, för det kostar”, fortsätter han.

Dessutom pekar Björn Wahlroos på den stora penningtvättshärvan i Danske Bank som Nordea har figurerat i utkanten av.

”Vi har lidit, ganska oskäligt tycker jag, av att bli sittande på utkanten av den här Danske Bank-härvan, men det tror jag kommer att korrigeras i marknaden.”

Björn Wahlroos uppger även att Nordea ”inte håller på med penningtvätt”, men på en fråga om de brottsanmälningar som fondbolaget Hermitage Capital, med grundaren Bill Browder, har lämnats in mot Nordea svarar han lite undvikande vad gäller själva anklagelserna.

”Jag har läst hans (Bill Browders, Di:s anm.) bok och tyckte den var jättebra, för i grunden är han ute i rätt sak. Nu ska man minnas att hans primära agenda, och det här säger jag med stor respekt, är naturligtvis att skapa en situation där Ryssland isoleras så långt som möjligt.”

Om man vill att Ryssland ska isoleras totalt är det rätt agenda, slår han fast.

”Jag tror att vi också måste ha lite respekt för de personer i Ryssland som bedriver laglig affärsverksamhet.”

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies