ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Björn Rosengren blir kvar på ABB i minst fem år

  • Foto: Jonas Ekströmer/TT

ABB:s tillträdande vd Björn Rosengren närmar sig 61 år när han tillträder på posten nästa vår. Men den avgående Sandvik-vd:n kommer att stanna i minst fem år, enligt ABB:s ordförande Peter Voser.

Björn Rosengren kommer att fylla 61 år en knapp månad efter att han tillträtt som vd den första mars nästa år. Peter Voser, ordförande och tillförordnad vd på ABB, säger att den tillträdande vd:ns ålder inte varit en faktor i beslutet utan understryker i stället att han har relevant erfarenhet.

”Jag är glad att säga att att han åtagit sig ett minimum om fem år och det är det vi letar efter för att driva transformationen framöver”, säger Peter Voser under en telefonkonferens på måndagen.

Han framhåller bland annat Björn Rosengrens arbete med decentralisering på Sandvik som en viktig merit. Han säger att ABB fortfarande utgår ifrån fyra prioriteringar – finansiering av organisk tillväxt, en hållbar ökning av utdelningen, återköp av egna aktier och värdeskapande förvärv.

”Det har inte förändrats och vd:n måste arbeta med alla fyra. Björn har visat att han kan driva samtliga fyra”, säger ordföranden.

Förutom att de försäljningar på uppemot 3 miljarder euro som bolaget utvärderar kommer Björn Rosengren också att leda en ny organisation där tidigare centraliserade funktioner ska delegeras till fyra affärsområden. Men vd-rollen är inte mindre viktig bara för att en del av verksamheten delegeras, enligt Peter Voser.

”Jag skulle till och med hävda att vd:n blir ännu viktigare eftersom hans ledarskapsstil kommer att bli viktigare än den varit tidigare. Björn kommer att leda verksamheten på ett annat sätt.”

Peter Voser vill inte kommentera hur stor ersättning Björn Rosengren kommer att få, utan hänvisar till den kommande årsrapporten. Han vill heller inte svara på när den första kontakten med Björn Rosengren togs. Han antyder dock att processen med att hitta en efterträdare smygstartats innan petningen av Ulrich Spiesshofer den 17 april i år och sedan intensifierats efter beskedet att den tidigare vd:n fick gå på dagen. 

”Ur vårt perspektiv började det på riktigt den 17 april när vi meddelade vd-bytet och vi har därmed haft en mycket snabb process”, säger Peter Voser. 

På en fråga om huruvida de svenska storägarna påverkat valet av Björn Rosengren på grund av hans nationalitet säger Peter Voser dock att det inte påverkat beslutet.

”Detta var inte ett val som gjordes av svenska aktieägare. Vi har elva styrelseledamöter som är oberoende”, säger han.

Både Investor och Cevian, med 11,2 respektive 5,3 procent av rösterna och kapitalet i verkstadsjätten, har uttryckt sitt stöd för utnämningen under måndagsmorgonen.

Cevians Christer Gardell uppger i en kommentar för Di att Björn Rosengren bör kunna leverera en rejäl uppgradering av ABB-aktien. Han tror att kursen kan dubbleras från fredagens stängning runt 172 kronor. ABB handlas upp 3,9 procent till knappt 178,6 kronort vid klockan 10.30 på måndagen.

Peter Voser kommenterar dock inte Cevians utsikter för aktien utan säger att aktieägarna kommer att få värdera verksamhetens utveckling och att det kommer att avgöra aktiens värde på lång sikt.

Björn Rosengren kommer inte att börja på ABB förrän i februari nästa år och tillträder vd-posten först i början av mars. Peter Voser säger att fördröjningen handlar om att Björn Rosengren ska få chans att avsluta räkenskapsåret på Sandvik och att han själv ska göra detsamma på ABB.

”Jag tycker inte att det skulle vara rättvist om någon behöver komma in och stänga räkenskaperna för ett år när han inte arbetat en minut på ABB. Jag tycker att det är den bästa situationen för båda sidorna”, säger han.

Han ser ingen risk för att ABB tappar tempo under det dryga halvår då han själv sitter kvar som tillförordnad vd vid sidan om ordförandeposten.

”Vi kör på full hastighet. Vi är antingen enligt plan eller lite för plan på flera områden och det förändras absolut inte”, säger Peter Voser.

Ordföranden, som själv närmar sig 61 år, säger att han inte har någon tidsram för sin egen avgång.

”Jag har alltid sagt att att ABB är ett bolag jag älskar och jag skulle vilja vara en del av transformationsresan så jag tror att ni kommer att se mig ett par år till”, säger Peter Voser.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer