ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Bioarctics vd om konkurrenten: Markanta skillnader i vetenskaplig evidens

BAN2401 och det fallerade aducanumab-projektet har vissa likheter i så måtto att de både baseras på antikroppar. Men det finns även markanta skillnader, till exempel vad gäller vetenskaplig evidens. 

Det är budskapet från Bioarctics vd Gunilla Osswald som ringde upp Nyhetsbyrån Direkt på fredagen efter att nyhetsbyrån sökt en kommentar från bolaget på torsdagen. 

"Båda två är antikroppar inom A-beta, men alla antikroppar har vissa olikheter. Så är det även här. Man måste vara medveten om varje läkemedelsutvecklingskandidat står på egna ben. Och BAN2401 är ju det enda projekt som visat på riktigt starka fas 2b-resultat med klinisk effekt i en stor studie", säger Gunilla Osswald till Direkt. 

Bioarctic handelsstoppades på torsdagen efter en nedgång på drygt 26 procent, sedan Biogen och Eisai avbrutit två fas 3-studier med aducanumab mot alzheimer. 

Aducanumab är en konkurrent till antikroppen BAN2401 som Bioarctic utvecklar i samarbete med just Eisai och Biogen.

Bioarctic skickade ett pressmeddelande på torsdagskvällen med innebörden att de avslutade fas 3-studierna med aducanumab inte ska sammanblandas med Bioarctic läkemedelskandidat BAN2401. 

Natten mot fredagen skickade Bioarctic ut ett nytt pressmeddelande där det bekräftades att partnern Eisai har initierat den globala fas 3-studien med BAN2401 i enlighet med tidigare kommunicerade planer. Målet att få studieresultaten för den primära effektvariabeln under 2022. 

Under tiden har analytiker och andra finansmarknadsaktörer försökt komma fram till vilka paralleller det går att dra mellan de båda alzheimerprojekten. 

Naomi Kumagai, analytiker på JP Morgan, menar i en intervju med Bloomberg News att sannolikheten för att BAN2401 ska lyckas bör betraktas som låg eftersom så många andra läkemedelsbolag gått på pumpen med så kallade amyloid-beta-hämmare.

"Problemet är att alla andra har gått från antingen fas1B, alltså väldigt små studier, rakt till fas3. Eller med skakiga fas 2-resultat in i fas 3. Ingen sjukdomsmodifierande substans på alzheimerområdet har gjort en robust fas2b-studie som BAN2401 och sedan gått in i fas 3. Vi har de resultaten i ryggen, att vi har visat en klinisk effekt", säger Gunilla Osswald. 

Bioarctic föll med 26 procent på torsdagen och hade vid lunchtid på fredagen backat ytterligare cirka 10 procent.

Bioarctics vd vill inte kommentera aktiemarknadens reaktion. Det ville däremot bolaget storägare Lars Lannfelt som till Dagens Industri sade att "vi inte har samma problem" som Biogen och Eisai hade med aducanumab och att kursen föll på torsdagen var för att allmänheten och analytikerna inte förstår. Han, som äger 36 procent av bolaget, sade sig vidare inte vara ett dugg orolig och tyckte att det var bra att Bioarctic blir av med en konkurrent. 

Tycker du likadant?
"Det är väldigt härligt att ha en så engagerad storägare som vi har här på Bioarctic", svarar Gunilla Osswald. 

Men skriver du under på de uttalandena han gjorde?
"Jag gör andra typer av uttalanden. Han är fantastiskt engagerad och tror starkt på det här. Det är tydligt att de här två antikropparna har olika bindningsprofil. Det faktum att BAN2401 har mycket färre biverkningar talar i sig för att den verkar annorlunda i kroppen än aducanumab vi har och vi har starka resultat som ligger som underlag för beslutet att gå in i fas 3", svarar hon. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies