ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Bioarctics projekt väcker intresse men bolaget vill driva dem längre själva

Forskningsbolaget Bioarctic har efter framgångarna med Alzheimerprojektet BAN2401 väckt intresset på läkemedelsmarknaden som nu spanar in bolagets tidigare forskningsprojekt. Det sade bolagets vd Gunilla Osswald på Stora Aktiedagen i Stockholm i dag. 

Forskningsbolaget har i dag samarbets- och licensavtal med japanska Eisai inom Alzheimer och Abbvie inom Parkinsons sjukdom men har därutöver fler tidiga forskningsprojekt i portföljen. 

“Flera stora bolag har knackat på dörren och vill titta på våra tidigare projekt, men vi vill driva dem lite längre själva”, sade hon. 

I somras meddelade bolagets partner Eisai och deras samarbetspartner Biogen positiva resultat från en stor fas IIb-studie med Alzheimerbehandlingen BAN2401. Under Aktiedagen upprepade Gunilla Osswald budskapet om att studien bjöd på starkaste resultaten i fältet.  “De patienterna som deltog i studien blev så mycket bättre att de inte skulle kunna få vara med i en sån här studie igen. I min värld är det fantastiskt att få vara med om det”, sade hon. 

Eisai förbereder nu inför konfirmatoriska studier och för nu en dialog med regulatoriska myndigheter. I december ska de också interagera med myndigheter i Japan. Vidare ska Eisai göra uppföljande besök på patienterna som deltog i studien och som fått 18 månaders behandling för att se hur det ser ut med biverkningar efter tre månader. 

Förutom BAN2401 finns ytterligare ett läkemedelsprojekt som visat positiva resultat inom Alzheimers sjukdom. Aducanumab, som drivs av Biogen i samarbete med Eisai, hoppade direkt från klinisk fas Ib till fas III och har testats i en studie med 200 patienter där de fick bra resultat. 

“Och nu kommer vi och visar på ännu mer och ännu bättre resultat”, säger Gunilla Osswald som inte vill se behandlingarna som konkurrenter utan ser snarare att de stärker varandra. 

“Både behandlingarna ser väldigt intressanta ut. Adacanumab har visat mer av den vanligaste biverkningen hjärnödem och där har vi visat bättre resultat. Nu tror jag att vi ser en ljusning för Alzheimerpatienter”, sade Bioarctic-vd:n. 

På en fråga om hur marknaden ser ut för Alzheimerbehandlingar svarade vd:n att marknaden är gigantisk och att den kommer att bli ännu större den dagen det kommer en sjukdomsmodifierande behandling.

“I dag tittar man på stadier som mild, moderat och svår Alzheimer och vi tittar även på tidigare stadier. Toppförsäljningen, så kallad peak sales, beräknas ligga på 10-14 miljarder dollar år.” 

Bolaget har i dagsläget en kassa på runt en miljard kronor.  Hur länge räcker miljarden?

"Den räcker ett bra antal år, minst 3-5 år. Sen ser vi också fram emot mer milstones", svarade Osswald. . Nu närmast väntar bolaget på en milstolpeersättning från Abbvie i Parkinsonprojektet där de tidigare än väntat informerat att de vill ta sin fulla option på licensen.

“Abbvie ansöker nu om klartecken från konkurrensmyndigheten, när det händer kommer vi att få 50 miljoner dollar till”, sade Bioarctic-vd:n. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer