1515
Annons

Binance stoppar tillfälligt bankinsättningar i euro från Sepa

Världens största kryptovalutabörs, Binance, kommer att stänga av bankinsättningar i euro från ett av Europas viktigaste betalningsnätverk.

Fingerprints vd: Lageruppbyggnad påverkar mer än man trott

Fingerprints vd Christian Fredrikson.
Fingerprints vd Christian Fredrikson.Foto:patrik Olsson

Fingerprint Cards försäljning kommer fram till och med det första kvartalet 2023 att påverkas av situationen i marknaden med uppbyggda lagernivåer i hela ekosystemet. 

”Lageruppbyggnaden är kraftfullare än vad vi tidigare bedömde”, säger Fingerprint Cards vd Christian Fredrikson i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt, efter att bolaget på morgonen uppgett att det avser göra en emission om 300 miljoner kronor för att hantera situationen.

”När försäljningen i Kina stoppades kraftfullt under ett kvartal påverkades hela kedjan. På 24 timmar gick det från en situation med supply-begränsningar till en situation med begränsningar i efterfrågan”, säger han.

Efter en period av komponentbrist i marknaden, där hela kedjan generellt sett byggde lager för att säkra leveranser, kom Kinas covid 19-relaterade nedstängning under det andra kvartalet.

Christian Fredrikson förklarar att det är fyra nivåer av lager i ekosystemet som har byggts upp. OEM-tillverkarnas försäljningskanaler är fulla av färdiga mobiltelefoner, modulhusen har lager som ska gå in i fabriker, distributörerna har sensorlager som ska in i modulhusen och Fingerprint Cards självt har lager på så kallade wafers (halvledarplattor). 

Fingerprint Cards stoppade sina egna inköp redan i början av april, men dessa inköp görs ett halvår i förtid. 

”Vi hade redan beställt över sex månaders inköp av chip, så när försäljningen i Kinamarknaden stoppades är det fortfarande sex månaders supply som rullar in, efter det börjar vi komma in på våra förråd. Våra lager kommer att gå upp i det tredje kvartalet, jämfört med andra kvartalet för att sedan börja gå ned”, säger Christian Fredrikson.

Han påpekar i sammanhanget att Fingerprint Cards i slutet av mars var i ett läge med relativt låga lagernivåer och uppger att bolaget därmed befinner sig i ett ”bättre läge” än sina konkurrenter och den generella situationen i ekosystemet.

Vad gäller efterfrågan i Kinamarknaden generellt sett väntas den gradvis förbättras och inte visa en totalt kollaps som den som sågs under det andra kvartalet, menar Fingerprintchefen. Under det första halvåret 2022 minskade leveranserna av mobiltelefoner i Kina, enligt China Academy of Information and Communications Technology (CAICT).

Var det botten vi såg i det andra kvartalet?

”Vi kan inte säga när botten är nådd, men vi ser att det successivt blir bättre. Vi vet att det är temporärt, men effekten av de uppbyggda lagren kommer att påverka andra halvåret och första kvartalet nästa år innan vi kommer ned på mer normala lagernivåer”, säger han.

För helåret 2022 är bedömningen att den globala mobiltelefonförsäljningen går ned minst 10 procent, och med mycket mer än så i Kina som är Fingerprints överlägset största marknad. 

”Vi förväntar oss en marknad på ungefär samma nivåer nästa år och vi har inte tappat marknadsandelar överhuvudtaget”, säger han.

Under andra kvartalet initierade Fingerprint Cards ett åtgärdsprogram som ska minska rörelsekostnaderna med cirka 20 procent och förväntas få full effekt under det fjärde kvartalet 2022. 

Behöver ni vidta ytterligare åtgärder?
”Vi uttalar oss inte i förtid om det, men vi ser att åtgärderna vi har gjort var kraftfulla och snabba. Samtidigt ser vi att våra nya områden växer och emissionen vi gör är också för att kunna växa i de här områdena.”       

På den positiva sidan nämner Fingerprint Cards att den tidigare situationen med komponentbrist, som ledde till högre inköpspriser, nu har förbättrats. Här ser bolaget ”goda möjligheter” att sänka kostnaderna för sålda varor.

Vid 11-tiden hade Fingerprints aktie backat med nära 14 procent till 5:20 kronor. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera