ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Billerud Korsnäs säljer skog för 12 miljarder till AMF

  • Petra Einarsson, vd för Billerud Korsnäs. Foto: Oskar Omne

Billerud Korsnäs säljer skogsbolaget Bergvik Skog Öst till pensionsförvaltaren AMF för 12,2 miljarder kronor. Skogen köptes för bara några veckor sedan, och Billerud Korsnäs sa då att avsikten var att sälja skogen till investerare.

Affären innebär en kassaflödeseffekt på cirka 7,9 miljarder kronor till Billerud Korsnäs, som kommer att fortsätta köpa virke från den nya ägaren på samma premisser och till samma pris som man hittills har köpt för.

Pengarna ska användas till fortsatta investeringar och förvärv, enligt Billerud Korsnäs pressmeddelande.

”Vi vill fortsätta ompositionera oss mot förpackningslösningar, och att investera i såväl produktion och förpackningslösningar i den nya divisionen Solutions, som vi skapat”, säger vd Petra Einarsson till Dagens industri.

”Det här kommer göra oss betydligt bättre rustade att möta efterfrågan på hållbara förpackningar, som kommer med plastförbud till exempel”, fortsätter hon.

Affären innebär ett pris om cirka 38.500 kronor per hektar skogsmark. När Billerud Korsnäs köpte skogen, i ett förvärv som slutfördes den 31 maj, var värderingen 18.000 kronor per hektar.

BillerudKorsnäs kommer efter affären att ha en skuldsättning (nettoskuld/ebitda) på cirka 1,8, vilket är bättre än skuldsättningsmålet på < 2,5.  

Bergvik Skog Östs skogsmark ligger kring Gävle och i Dalarna/Hälsingland, och uppgår till 317.000 hektar, varav 295.000 hektar produktiv skogsmark.

Billerud Korsnäs kommer tills vidare att behålla cirka 36.000 hektar mark från det ursprungliga Bergvik Skog Öst.

Virket från Bergvik Skog Öst, cirka en miljon kubikmeter per år, utgör cirka 10 procent av Billerud Korsnäs behov. Resten köps från dels privata skogsägare, dels från Baltikum (främst björk).

”För oss är denna affär dubbel glädje: dels möjliggör den för oss att ompositionera Billerud Korsnäs längre fram i värdekedjan, dels innebär den virkesförsörjning på en konkurrenskraftig nivå”, säger Petra Einarsson.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer