ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Krisen i Swedbank

Bill Browder: Har bevis som kopplar Swedbank till Danske-skandalen

  • Foto: Joey Abrait

Investeraren Bill Browder, som tidigare riktat penningtvättsanklagelser mot flera nordiska banker, uppger i en intervju med nyhetsbyrån Bloomberg att han har ytterligare bevis som kopplar Swedbank till penningtvättsskandalen i Danske Bank.

Bill Browder uppger att SVT:s avslöjande ”bara är början” och han förbereder en egen stämningsansökan mot Swedbank baserat på ytterligare dokument.

Investeraren uppger också att Swedbank nu måste gå igenom samma granskning som Danske Bank och att storbanken måste anlita externa utredare. 

”När det finns tecken på långsiktig och konsekvent penningtvätt kommer vi till punkten där de som är ansvariga på banken måste delegera ansvaret att analysera situationen till någon annan”, säger Bill Browder till Bloomberg.

Under morgonen har SVT:s Uppdrag granskning också uppgett att dokument visar att stulna ryska skattepengar forslats via konton i Swedbank. Pengarna ska komma från den skatteskandal som drabbade Bill Browders egen investeringsfond, Hermitage, och som uppdagades av revisorn Sergej Magnitskij efter att han anlitats att utreda försvunnen skatteåterbäring för Hermitages räkning. Sergej Magnitskij greps efter avslöjandet och dog under oklara omständigheter i ett ryskt fängelse elva månader senare.

”Det som uppdagas är att en stor del av det nordiska banksystemet har använts av ryska penningtvättare och varken myndigheterna eller bankerna har gjort någonting åt det under många år”, säger Bill Browder till Bloomberg.

Under en telefonkonferens på onsdagskvällen uppger dock Swedbanks vd Birgitte Bonnesen att Swedbank varit i kontakt med Bill Browder under dagen och att någon stämningsansökan inte är på ingång.

”Vi har pratat med honom i dag och det kommer inte att ske”, säger Birgitte Bonnesen.

Koncernkommunikationschefen Gabriel Francke Rodau förtydligar att Bill Browder sagt att han kommer att titta på programmet och att han, vid behov, kommer att lämna över sitt material till Swedbank och relevanta myndigheter.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies