ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Bill Browder: EBM har fel – brotten är inte preskriberade

  • Foto: Joey Abrait

Finansmannen Bill Browder och hans kapitalförvaltningsfirma Hermitage Capital har överklagat Ekobrottsmyndighetens (EBM:s) beslut om att inte öppna någon förundersökning mot Swedbank, skriver han på Twitter.

Hermitage Capital anser att den preskriptionstid som EBM:s åklagare hänvisar till, en femårig, är felaktig.

”Vi anser att en tioårig gräns är applicerbar då de påstådda brotten är att betrakta som grova”, skriver Bill Browder.

”De anmälda överföringarna till svenska bankkonton i Swedbank har skett under åren 2006-2012 och skall därför bedömas utifrån den då gällande straffbestämmelsen om penninghäleri, och inte den nuvarande, skarpare lagstiftningen om penningtvätt från 2014”, skrev EBM på måndagsförmiddagen.

EBM skrev vidare att de överföringar som skett till svenska bankkonton i Swedbank är begränsade och har omfattat "en mindre del av det totala anmälda beloppet" av de misstänkta penningtvättstransaktioner som anmälts av Hermitage (176 miljoner dollar).

Av Hermitage Capitals anmälan mot Swedbank från den 4 mars framgick att bolaget verkar för att myndigheter över hela världen ska utreda penningtvätt i sina respektive jurisdiktioner. Swedbank utreds också av svenska FI och baltiska motsvarigheter samt av myndigheter i USA.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer